Burgemeester Bijl kreeg de speciale beker van Jan-Willem de Koning, voorzitter lustrumcommissie Rotary Voorburg (foto: Ap de Heus).
Burgemeester Bijl kreeg de speciale beker van Jan-Willem de Koning, voorzitter lustrumcommissie Rotary Voorburg (foto: Ap de Heus).
actie voor jonge helden

Bijzondere beker voor burgemeester Jules Bijl

wo 1 dec 2021, 11:00 Actueel

Voorburg - Burgemeester Jules Bijl van Leidschendam-Voorburg heeft op zaterdag 27 november een bijzondere beker in ontvangst genomen. Hij kreeg het eerste exemplaar van een speciale warmhoudbeker, een actie die de jarige Rotary Voorburg heeft opgezet om Jonge Helden te steunen.

Jonge Helden zijn jongeren die zorgen voor een naaste zoals hun vader, moeder, broertje of zusje. Door hun taken als mantelzorger kunnen Jonge Helden moeilijk het onbezorgde leven leiden dat zij verdienen als kind. Rotary Voorburg, 75 jaar jong, wil meer bekendheid genereren voor de Jonge Helden. En met de verkoop van de bijzondere bekers geld inzamelen, zodat de Jonge Helden ook eens zelf in het middelpunt staan en kunnen ontspannen met een uitje, excursie of feest.

Burgemeester Bijl nam graag de eerste beker in ontvangst uit handen van Jan-Willem de Koning, voorzitter van de lustrumcommissie van Rotary Voorburg. Bijl zei geschrokken te zijn van de cijfers dat een op de vijf jongeren thuis mantelzorgtaken uitvoert, en dat ze daardoor niet een onbezorgde jeugd hebben. Hij is blij dat Rotary Voorburg met deze actie deze Jonge Helden terecht in het zonnetje zetten.

Bij het officiële moment, muzikaal omkleed door enkele tamboers van muziekvereniging Forum Hadriani, feliciteerde burgemeester Bijl ook Rotary Voorburg met het lustrum en respectabele leeftijd van 75 jaar. Bijl zei te hopen dat de verkoopactie succesvol is en alle bekers verkocht worden.

Verkoopactie
Met het in ontvangst nemen van de eerste beker startte burgemeester Bijl de verkoopactie. Op alle zaterdagen tot Kerst verkopen Rotary-leden op diverse plekken in het Huygenskwartier Voorburg de speciale dubbelwandige reisbekers, al dan niet gevuld met warme chocolademelk. Ook is de speciale beker te koop bij een groot aantal winkeliers in het Huygenskwartier. De bekers inclusief warmhouddeksel kosten tien euro per stuk. De netto-opbrengst van de actie gaat geheel naar het jubileumdoel: het project Jonge Helden.

Omdat Jonge Helden mantelzorgers zijn, staat de reisbeker een afbeelding van een mantel. Inspiratie voor de afbeelding vond Rotary in het beeld ‘de Mantel’ bij het gelijknamige zorgcentrum in Voorburg. Dit beeld is gemaakt door de Voorburgse beeldhouwer Frans Kokshoorn (1947-2021), ook jarenlang een gewaardeerd lid van Rotary Voorburg.

De Jonge Helden is een project van Stichting Welzijn Oud & Jong (Woej), in samenwerking met Stichting Welzijn en Sport. Even zonder zorgen zijn is belangrijk. Daarom wordt ontspanning en gezelligheid geboden tijdens chillmiddagen (elke twee weken) en af en toe een uitje. Zonodig bieden de jongerenwerkers ook individuele begeleiding. Vanuit het project wordt ook voorlichting gegeven, zodat verwijzers weten van het bestaan van Jonge Helden en wat zij kunnen doen.

Serviceorganisatie Rotary Voorburg bestaat dit jaar 75 jaar, telt ruim 40 leden en maakt deel uit van de internationale Rotaryorganisatie met 34.000 clubs in bijna 200 landen en 1,2 miljoen leden. Nederland telt ruim 19.000 Rotaryleden in ongeveer 500 clubs.

Uit de krant