Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken.
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken.

De kwestie van energiezekerheid

wo 1 dec 2021, 16:45 Actueel

Leidschendam-Voorburg - De stijging van prijzen die haast elk jaar van toepassing is, slaat niet alleen aan op de producten die je haalt in de Supermarkt. Zoals velen dit jaar gemerkt hebben zijn de prijzen van de volgende nutsvoorzieningen: gas water en licht of G/W/E in de volksmond.

Dit is ook niet zomaar, in het geval van gas kunnen we de economische sancties tegen Rusland voor danken. Dankzij globaal politiek en ook nieuwe verschijnselen op het politiek toneel. Het probleem hiermee is als individuele burger kan je vrij weinig doen tegen de internationale betrekkingen die hebben geleidt tot een hoger maandelijks rekening. 

G/W/E voor jou laten werken

Toch zijn er enkele manieren waarop een persoon of familiegroep de kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Dit wordt niet alleen gedaan vanuit interesse om een paar centjes te besparen, maar ook met het imperatief om minder te gebruiken qua energie en ook water. Het ligt namelijk zo wij in de westerse wereld verbruiken het meest van elke soort producten en voorzieningen, waardoor onze specifiek koolstofvoetafdruk is relatief veel hoger, gelukkig zijn er ook plannen voor alternatieve bronnen voor energie. De voorzieningen voor gas water licht afsluiten moet je doen bij bedrijven die erkend staan om goedkoper te zijn, en hopelijk ook veel milieuvriendelijker.

Energie water en licht hoe gaan we dat doen?

Het idee van gas water en licht afsluiten doe je meestal met het idee om zo min mogelijk te betalen, hierbij moet je wel oppassen omdat sommige leveranciers alleen op oppervlak niveau beter zijn, bijvoorbeeld de goede deal die je af hebt gesloten is misschien alleen geldig voor een bepaalde tijd, of misschien is de leverancier niet eens zoveel goedkoper als aangegeven. Om dit te voorkomen moet je dus goed onderzoek gaan doen, zowel lokaal evenals online. Energievergelijken is dus van uiterst belang. Dit zal je ultiem heel veel centjes besparen. 

Wat ook zal helpen bij het zoeken van de juiste energieleverancier is om leuk wat thee of koffie met de buren gaan drinken en uitvinden wat hun verbinding is. Er zijn namelijk veel instanties waarin families een contract hebben gesloten met een energie bedrijf alleen om uit te vinden dat de buren een veel betere deal hebben gehad, omdat ze daar zich goed over hebben laten informeren. Dit zou ook zo voor jou moeten zijn. Energievergelijken is zeer aangeraden omdat het misschien kan betekenen dat je op een vakantie meer of minder gaat, of kan betekenen dat je budget wat je voor je maandelijkse kosten apart legt in gevaar komt.

Bij het juiste bedrijf zijn

In Nederland is er gelukkig sprake van een overvloed aan leveranciers, natuurlijk zijn er niet abnormaal veel, wat de keuze moeilijker kan maken, maar er is genoeg keuze om ervoor te zorgen dat jij gepresenteerd wordt met competitieve prijzen. En hopelijk vind je een hier tussen die gas water licht afsluiten simpel fijn en duidelijk maakt. Er zit namelijk genoeg hoop en kans in dat jij desondanks de hoge stijging in prijzen, geld leert te besparen door het afsluiten van een gunstig contract. 

Uit de krant