Kersttafereel in Museum Swaensteyn (foto: Museum Swaensteyn).
Kersttafereel in Museum Swaensteyn (foto: Museum Swaensteyn).

Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

zo 5 dec 2021, 21:00 Actueel 89 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Dit jaar belooft het een bijzondere kerst te worden, samen zijn, helen en het ultieme kerstgevoel is nog nooit zo gewenst. In Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck wordt het jaar traditiegetrouw afgesloten met een kersttentoonstelling.

Vanaf 4 december 2021 t/m 9 januari 2022 kunt u in de donkere dagen rondom kerst genieten van de sfeervolle tentoonstelling Heilige Kerst in Museum Swaensteyn en de presentatie Kerstwensen in Huygens’ Hofwijck in het Huygenskwartier Voorburg.

Heilige Kerst

Iconen, kerststallen en beelden vertellen het verhaal van enkele Heiligen en zijn te zien tijdens de tentoonstelling Heilige Kerst in Museum Swaensteyn. Gestart wordt bij het Kerstverhaal, het verhaal over de geboorte van Christus dat al eeuwenlang aan de hand van de kerststal wordt verteld aan jong en oud. In het museum staan kerststallen opgesteld uit het stadsklooster Den Haag en uit privécollecties. Bijzonder zijn de kerststallen uit Tsjechië, waar kerst op unieke en traditionele wijze elk jaar groots wordt gevierd.

De stallen worden omlijst door de iconen van Greetje Verdaasdonk Fokkenrood. De Iconen worden geschreven naar de voorbeelden van de Oude Meesters. De techniek van het schilderen met ei tempera berust op het gebruik van pigmenten aangelengd met eigeel, water en in de donkere kleuren wat lavendelolie. De iconen zitten vol symboliek en vertellen de verhalen van Maria, moeder van Jezus, Johannes de Doper, Sint Maarten, Sint Nicolaas, Franciscus van Assisi en anderen.

Kerstwensen

In Huygens’ Hofwijck worden dit jaar antieke en bijzondere kerst- en nieuwjaarskaarten getoond in de presentatie Kerstwensen. Halverwege de negentiende eeuw werden de eerste kerstkaarten op de markt gebracht, maar de traditie van de kerstwens gaat terug naar eeuwen eerder. De warme afbeeldingen op de kaarten uit de negentiende en twintigste eeuw stralen Victoriaanse gezelligheid uit, de huiskamer vol met familie, cadeaus en een rijkelijk versierde kerstboom. Maar ook de kerstman, winterlandschappen en de kerststal zijn favoriet. Hofwijck is daarnaast geheel in kerstsfeer, de tuin is feestelijk aangelicht en de kerstboom straalt in de Pronkzaal.

Reserveer vooraf uw tickets voor een bezoek aan de musea via www.swaensteyn.nl en www.hofwijck.nl. Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2A, is geopend van woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur.

Uit de krant