Hans van Dorp (r.) met de nieuwe eigenaren Jeroen en Sandra.
Hans van Dorp (r.) met de nieuwe eigenaren Jeroen en Sandra.

Familiebedrijf Van Dorp na 57 jaar verkocht

Actueel 1.432 keer gelezen

Voorburg - Al 57 jaar is middenin de woonwijk Oud-Voorburg aan de Laan van Haagvliet het Garagebedrijf Van Dorp gevestigd. Hans van Dorp, zoon van oprichter Aad van Dorp, stopt er vanaf 1 januari mee. Het bedrijf wordt overgenomen door de huidige mede-eigenaar Jeroen de Groot en zijn vrouw Sandra en blijft Van Dorp & de Groot heten.

Door Inge Koot

Op de Laan van Haagvliet 24A was sinds 1923 wasserij Van der Akker gehuisvest. De opa van Hans was getrouwd met een dochter van Van den Akker en kwam zo te werken bij de wasserij. Ook bevond zich daar een groentetuin die begin 60’er jaren werd opgedoekt. Een mooie plek voor mij om met mijn autohandel te starten, bedacht de vader van Hans. En zo geschiedde. In 1964 startte Aad van Dorp het Garagebedrijf Van Dorp dat hij samen met zijn zwager Jan Borsboom runde.

Na een jaar gestudeerd te hebben, ging Hans in 1982 zijn vader en oom helpen in het garagebedrijf. “Dat stilzitten in de collegebanken was niet echt aan mij besteed”, vertelt Hans lachend. Garagebedrijf Van Dorp werd niet lang daarna omgedoopt tot garagebedrijf Van Dorp en Zoon. 

Vele jaren hebben Aad, Jan en Hans samengewerkt. Helaas overleed Aad in 2000 op 65-jarige leeftijd en in 2002 besloot Jan te stoppen. Hans ging alleen verder en heeft samengewerkt met verschillende monteurs. Sinds 2009 is dat Jeroen de Groot en enige tijd later zijn zij samen verder gegaan onder de naam Van Dorp & de Groot. Vanaf 1988 tot 2010 heeft Hans verschillende jongeren via het leerlingstelsel enthousiast gemaakt voor het monteursvak.

Buurtbewoners maar ook mensen van buiten Voorburg weten het bedrijf al vele jaren te vinden. Van Dorp & de Groot onderhouden en repareren bijna alle merken automobielen en daarnaast kan men bij hen terecht voor een APK keuring. Elke ochtend loopt het terrein vol met auto’s die ’s avonds na onderhoud, reparatie of keuring, weer opgehaald kunnen worden.

Het werk is in de loop der jaren wel wat veranderd. “Vroeger wisselden de mensen om de drie a vier jaar van auto. Maar je ziet nu veel vaker dat mensen langer in een auto blijven rijden. Daarnaast kost onderhoud en reparatie minder tijd dan vroeger. Dat betekent wel dat wij een grotere klantenkring nodig hadden maar dat is eigenlijk altijd wel vanzelf gegaan.”

Reclame maken heeft Hans nog nooit gedaan. Al zijn klanten komen via via en blijven jaren trouw aan het garagebedrijf. Sommige klanten ziet Hans al 40 jaar. “Nog leuker is het als kinderen en kleinkinderen van klanten ook hun auto’s brengen.”

Na 40 jaar vindt Hans het mooi geweest. Hij weet niet echt hoe de komende tijd eruit gaat zien. Lachend: “Ik zie het als een tussenjaar zoals jongeren dat momenteel ook doen. Daarna zien we wel verder. Voorlopig ga ik lekker wandelen en fietsen en wat administratieve zaken afronden.”

Uit de krant