Afbeelding
de wijkagent

Stefanie Wagemaker van rechercheur tot wijkagent

Actueel 476 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Stefanie Wagemaker (35) is ruim 2 jaar werkzaam aan basisteam Leidschendam-Voorburg en is wijkagent van de wijken Voorburg Noord, Voorburg West en Park Leeuwenbergh aan de rand van Leidschendam-Voorburg. 

“Ik denk dat de meeste mensen in de wijk mij wel kennen, mede omdat ik veel op straat te vinden ben”. Zij is overigens lange tijd rechercheur geweest binnen de eenheid Den Haag, wat haar helpt bij de aanpak van de problematiek in de wijken. 

Het bevalt haar prima om wijkagent te zijn in een wijk die best uitgebreid en divers is. Met Park Leeuwenbergh als een stukje buitengebied en de dichter bewoonde wijken Voorburg Noord en West. Haar gebied strekt zich uit van de rijksweg A12, de Prinses Mariannelaan tot aan de Geestbrug en dan nog een stuk tussen de Laan van Nieuw Oosteinde en de Van Alphenstraat. Daarnaast bevindt Park Leeuwenbergh zich aan de Vliet. Het is een heel diverse wijk die zij bestrijkt. In eerste aanleg lijken deze wijken niet erg op elkaar, maar wat deze wijken allemaal gemeen hebben, is de grote sociale cohesie. 

Zij heeft ook een aantal locaties waar wijkbewoners terecht kunnen, zoals de jongeren bij SenW in de Fransstraat en ouderen in wijkcentrum Agora. Aandachtspunten in haar wijk zijn zowel inbraken, diefstallen van voertuigen waaronder fietsendiefstal, als wat sociale problematiek. Burenruzies en huiselijk geweld komen geregeld voor. “In geval van sociale problematiek en huiselijk geweld kijk ik wat ik voor de mensen kan betekenen en werk ik samen met gemeente, Veilig Thuis en andere instanties. Bij burenruzies probeer je te bemiddelen en worden de woningbouwcorporaties WoonInvest en Vidomes ingeschakeld. Daar heb ik zeer regelmatig contact mee.”

Stefanie is graag te vinden in haar wijk. “De wijkbewoners weten mij wel te vinden en ik wil er ook zijn voor de bewoners. Problemen los je niet zelf op, maar met de bewoners. Die staan voorop en zijn mijn ogen en oren. Ze moeten weten dat ik er ben als mensen problemen hebben. Zij mogen mij altijd contacten. Ik ben altijd in voor een praatje, bied een luisterend oor en sta open voor iedereen. Bewoners moeten van mij op aan kunnen en op mij kunnen bouwen. Dus als ik iets beloof, dan doe ik dat ook”, zegt zij stellig. 

De wijkagent heeft maar liefst drie Buurtpreventieteams in haar wijken. Ze is er razend enthousiast over. “Daar ben ik zo trots op”, vertelt ze. “Die zijn echt superfanatiek. We hebben er nu eentje in Voorburg West, Forum Hadriani en Park Leeuwenbergh. Zij geven mij veel belangrijke informatie over wat er speelt en doen fantastisch werk. Alleen zou ik graag er nog wel eentje in Voorburg Noord willen. Sowieso kunnen de BPT’s altijd mensen gebruiken, dus mocht men hier interesse in hebben, meld je aan bij de gemeente.”

De wijkagente weet veel van wat er gebeurt in haar gebied, maar niet alles. “Dus weet je dingen, dan kunnen we het er over hebben, zodat ik er wat aan kan doen”. Wat dat betreft is zij, naast vraagbaak en sociaal werker, ook echt nog een politieagent. “Sommige dingen zie ik door een recherchebril en andere door een wijkagentenbril”, laat de oud-rechercheur weten. “Je kunt mij altijd aanspreken, maar sommige zaken zijn niet voor de politie om op te lossen. Zoals parkeerproblematiek en zwerfaval in de wijk. Dan verwijs ik mensen door, zodat ze direct bij de juiste instantie zijn.”

Hier spreekt een enthousiaste wijkagent. “Het is echt een mooie baan en de leukste functie binnen de politie”, vindt zij. “Ik heb het erg naar mijn zin.”

Dat zij ook echt middenin in de wijk staat, blijkt wel uit het feit dat zij in de Kinderboekenweek heeft voorgelezen op een school. En ze heeft oog voor de initiatieven uit de wijk zelf. “In de Koningin Wilhelminalaan staat een kastje waar je niet bederfelijke voedingsmiddelen of andere zaken in kunt zetten, zodat mensen die dat goed kunnen gebruiken het er uit kunnen pakken. Ik vind dat zo’n mooi bewonersinitiatief. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf ook wel eens wat in zet, juist omdat dit soort initiatieven het verschil maakt.”

Wijkagent Stefanie heeft, samen met de gebiedsregisseur, iedere eerste woensdag van de maand van 15.00 tot 16.00 uur spreekuur in wijkcentrum Agora aan de Fonteijnenburglaan. Zij is verder te volgen op Instagram: wijkagent_Voorburgnoord. En je kunt altijd het contactformulier invullen op www.politie.nl, of een terugbelverzoek doen via 0900-8844. Daarnaast is Stefanie geregeld te zien in de tweewekelijkse live vragenuurtjes te volgen via Facebook politie Leidschendam-Voorburg op donderdag tussen 20.00-21.00 uur waarbij de burger alles mag vragen aan de politie. De politie hoopt hiermee iedereen te bereiken, ook via de digitale weg. 

Uit de krant