De kokmeeuw met ring brengt nu voor het 11e jaar op rij de winter door in Leidschendam-Voorburg (foto: Caroline Walta).
De kokmeeuw met ring brengt nu voor het 11e jaar op rij de winter door in Leidschendam-Voorburg (foto: Caroline Walta).

Poolse meeuw komt hier overwinteren

Actueel 869 keer gelezen

Leidschendam - “Kijk, die meeuw heeft een ringetje om zijn poot.” Door het unieke nummer kunnen we hem goed herkennen. Deze kokmeeuw kreeg zijn ring toen hij kuiken was, in 2009. Hij is nu dus een volwassen vogel van 12 jaar. Geen record, want de oudste kokmeeuw is 32. Wel bijzonder is de plek waar deze meeuw is geringd: centraal Polen!

Door Caronine Walta

Als het in het oosten van Europa koud wordt, dan kan de meeuw moeilijker aan zijn voedsel komen. De kokmeeuw eet kleine vissen, krabbetjes en hij hapt behendig vliegende mieren uit de lucht. Op natte graslanden struint hij de bodem af op zoek naar regenwormen. Soms lokt hij ze naar boven, door met zijn pootjes op de grond te trappelen. 

Voordat zijn maaltijd in het koude Polen verstopt raakt onder een laag ijs en sneeuw, reist hij naar het warmere Nederland. De kokmeeuw met ring brengt nu voor het 11e jaar op rij de winter door in Leidschendam-Voorburg. Aan het einde van de winter vliegt hij de 1060 kilometer weer terug, zodat hij op tijd terug is in zijn geboorteland om daar te nestelen. 

Er zijn ook kokmeeuwen die broeden in Nederland. Alleen in het voorjaar heeft deze meeuw een ander uiterlijk, dan is zijn kop chocoladebruin. Nu in de winter zijn die veren wit, met een zwart vlekje achter het oog. Zijn poten en snavel hebben een wijnrode kleur. Een andere meeuw die je in onze gemeente kunt zien, is de zilvermeeuw. Die soort is te herkennen aan roze poten en een gele snavel.

Dus, de ene meeuw is de andere niet: er komen allerlei soorten in ons land voor. Verder hebben meeuwen een ander verenkleed per leeftijd en seizoen. Door de ringen kunnen we specifieke meeuwen herkennen, volgen en komen we steeds meer over hun leven te weten. Hoe leuk is het om zo’n wereldreiziger in je eigen woonplaats tegen te komen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant