Gemeenteraadslid Charlotte Bos van D66 Leidschendam-Voorburg (archieffoto: pr D66).
Gemeenteraadslid Charlotte Bos van D66 Leidschendam-Voorburg (archieffoto: pr D66). MJW

D66 werkt aan klimaatbestendige gemeente

Actueel 317 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Twee vliegen in een klap. Tegelijkertijd met het vervangen van de riolering de bewoners stimuleren met acties om hun tuin te vergroenen en regen op te vangen in een regenton. 

Dit voorstel van D66-raadslid Charlotte Bos werd eerder dit jaar door wethouder en gemeenteraad unaniem omarmd tijdens een debat over de wateropvang en riolering. Bos: “Niet praten maar doen. De gemeente wilde communicatie voor bewustwording over klimaatverandering inzetten. Terwijl er succesvolle acties zoals ‘Tegel eruit, plantje erin’’ en actie Regenton bestaan. Voor Bos was dat reden om een motie in te dienen om deze succesvolle acties in te zetten tegen de klimaatverandering.

De temperatuur op aarde stijgt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Hete zomers worden steeds normaler. En de natuur heeft het daar moeilijk mee. Met als grootste probleem dat er soms weken lang geen regen valt. Als het dan eindelijk valt, komt het vaak met bakken uit de hemel. De grond en het riool kunnen dit dan niet aan.

Helaas is veel groen vervangen door steen, niet alleen van huizen en wegen, maar ook in onze tuinen. In een versteende tuin kan regenwater onvoldoende in de aarde worden opgenomen en verdwijnt via het riool. Met als gevolg een verlaging van het grondwaterpeil, wat slecht is voor de beplanting. Met minder tegels en meer groen in de tuin, kan het regenwater tijdens een hoosbui veel gemakkelijker in de grond zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

Per jaar besproeien we onze tuin met zo’n 1100 liter drinkwater. Bos: “Maar het kan ook anders. Regenwater – ook al is het onregelmatig – valt gewoon gratis uit de lucht. Zonde om dit niet op te vangen in een regenton en te hergebruiken in de tuin.” Regenwater is trouwens ook beter voor de plantjes. Er zit nauwelijks kalk in. Bovendien komt het water dat je opvangt, niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden.

Bos: “Het is natuurlijk goed dat de gemeente voorlichting geeft over ontstenen van je tuin en opvang van regen. Maar nog beter is het om met aantrekkelijke acties de bewoners te helpen om zelf die stap te zetten. Bij de Operatie Steenbreek inruilactie ‘Tegel eruit, plant erin’ ruil je je tuintegels in voor gratis plantjes en met de inkoop actie Regenton kun je met subsidie van de gemeente goedkoper een regenton kopen.”

D66 is blij dat de wethouder de motie om de gemeente te vergroenen en te verkoelen heeft omarmd. Bos: “De wethouder zal voorjaar 2022 de gemeenteraad informeren over de beide acties.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant