Huygens' Hofwijck in de donkere wintermaanden (foto: Robert van Raalte).
Huygens' Hofwijck in de donkere wintermaanden (foto: Robert van Raalte). Robert van Raalte

Stemmen voor het mooiste gedicht ‘Dichter op Hofwijck’

Actueel 62 keer gelezen

Voorburg - Dit jaar organiseert Huygens’ Hofwijck voor de tiende maal de dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. De oogst is opnieuw rijk. Uit de inzendingen is inmiddels een shortlist gekozen, die op de website van het museum te lezen is. Ook kan iedereen daar een stem uitbrengen voor de Publieksprijs. 

Dichter op Hofwijck maakt deel uit van de landelijke Poëzieweek, van 27 januari tot en met 2 februari. Het thema van de dichtwedstrijd is ditmaal ‘natuur’, het motto is ‘bloesemingen en overvloed’. Ad Leerintveld, voorzitter van de jury: “Je merkt ieder jaar weer dat het thema van invloed is op het aantal inzendingen. Thema’s als Muziek of Liefde zetten meer dichters aan tot schrijven dan een lastiger of abstracter onderwerp. Dit jaar was het met Natuur een inkoppertje. Door de Covid-19 waardoor reizen lange tijd nauwelijks mogelijks was, zijn we met z’n allen de natuur dicht bij huis meer gaan waarderen. En dat uit zich in de inzendingen.”

Om het 10-jarige jubileum van Dichter op Hofwijck te vieren, is het idee ontstaan om een kleine bundel uit te geven met de prijswinnende gedichten van de afgelopen tien jaar. Daarvoor worden nu  fondsen gezocht, zodat dit boekje in april zal kunnen verschijnen.

De bekendmaking van de winnende gedichten vindt dit jaar (net als vorig jaar) noodgedwongen online plaats. Dat heeft echter ook zo zijn voordelen, ontdekte Peter van der Ploeg, secretaris van de jury: “Veel deelnemers zijn afkomstig uit Vlaanderen. Soms heeft het evenement daardoor wel iets van een wedstrijd Nederland-België.”

De shortlist is te lezen op www.hofwijck.nl. Iedereen kan één stem uitbrengen op zijn of haar favoriete gedicht, door een mailtje te sturen, met het nummer van het gedicht, aan dichter@hofwijck.nl.

Uit de krant

Uit de krant