Huygens’ Swaensteyn toont werk van een aantal van de meest bekende beeldhouwers, waaronder Aart van den IJssel, Rudi Rooijakkers en Hubert Bekman (foto: Charles Groeneveld).
Huygens’ Swaensteyn toont werk van een aantal van de meest bekende beeldhouwers, waaronder Aart van den IJssel, Rudi Rooijakkers en Hubert Bekman (foto: Charles Groeneveld). Ch.J. Groeneveld

Voorburgse musea na maanden heropend

Actueel 585 keer gelezen

Voorburg - Het is weer mogelijk om een bezoek te brengen aan de Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn. Na een periode van vele sluitingen door de Corona-maatregelen zetten de musea de vaste collectie in het zonnetje. 

Een divers en breed aanbod die zo’n 2000 jaar historie vertelt, van de Romeinse tijd, de Gouden Eeuw, de Romantiek tot de hedendaagse kunst. Met een ticket kunt u de beide locaties bezoeken en de topstukken uit de collectie bewonderen.

Huygens’ Swaensteyn beschikt over een uitgebreide kunstcollectie van schilderijen uit de periode 1880-1950 en de sculpturen uit de jaren 1950-1980 die nu prachtig staan uitgestald in de twee grootste zalen van het museum. Veel objecten staan het grootste deel van het jaar in het depot om plaats te maken voor de tijdelijke tentoonstellingen, nu is het hun tijd om te stralen.

Van oudsher was Voorburg dé plek waar kunstenaars zich graag vestigden. Het stadje lag dicht bij het drukke Den Haag, met haar culturele voorzieningen en actieve kunstenaarsverenigingen. De beeldhouwers Albert Termote en Marian Gobius en de schilders Cornelis Rol en Frida Holleman kozen in de eerste helft van de twintigste eeuw bewust voor Voorburg. Veel van hun werk bevindt zich nu in de collectie, van Marian Gobius bezit het museum zelfs de complete inhoud van haar atelier.

De ‘Nieuwe Haagse School’, een van de invloedrijkste kunstenaarsgroeperingen, had veel leden in het Voorburgse. Huygens’ Swaensteyn toont werk van een aantal van de meest bekende beeldhouwers van deze groep, waaronder Aart van den IJssel, Rudi Rooijakkers en Hubert Bekman. Ook zijn de nieuwe aanwinsten van het museum te aanschouwen, zoals de schilderijen én het archief van schilder Gerke Henkes. De drie jaargetijden van Barend Brouwer maken een imposante indruk nu ze naast elkaar worden gepresenteerd.

Ontdek de vondsten van de Romeinse nederzetting Forum Hadriani, zoals een zeer zeldzame waterput bestaande uit twee wagenwielen. Leer meer over het bijzondere leven van de negentiende-eeuwse Prinses Marianne der Nederlanden, de jongste dochter van Koning Willem I. De sfeervol ingerichte Mariannesalon toont persoonlijke bezittingen en schilderijen uit haar beroemde kunstcollectie.

Op 5 minuut loopafstand ligt Huygens’ Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens en een mooi monument uit de Gouden Eeuw. Met één ticket kun je beide musea bezoeken. Tickets kunnen op de website of aan de kassa worden gekocht. De opstelling met de vaste collectie is t/m 10 april 2022 te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant