Het planten van bomen in de (deels Leidschendamse) Nieuwe Driemanspolder (archieffoto Buro JP).
Het planten van bomen in de (deels Leidschendamse) Nieuwe Driemanspolder (archieffoto Buro JP).

Aantal bomen in de gemeente gegroeid

Actueel 448 keer gelezen

Leidschendam - Uit de jaarlijkse bomenbalans van de gemeente Leidschendam-Voorburg blijkt dat het aantal bomen in 2021 is gegroeid met 248 en er nu in totaal 37.034 bomen gemeentelijk geregistreerd staan.

Er zijn dus meer bomen geplant dan gekapt. Maar er zijn ook andere reden waarom het bomenbestand is gegroeid. Sommige boomsoorten zaaien zich namelijk spontaan uit en als deze een bepaalde grootte hebben bereikt en ze staan in de buurt van een weg of wandelpad, neemt de gemeente ze op in het gemeentelijk bomenbestand.

De gemeente heeft bestaande bomen vervangen door nieuwe bomen op bijvoorbeeld de Noordsingel, de IJsvogellaan en de Plaspoelstraat in Leidschendam. Langs de nieuwe rondweg in Stompwijk (Veenpoldersweg) heeft de gemeente nieuwe bomen geplant. Op de Oosterbegraafplaats en in de wijk Essesteijn in Voorburg moesten bomen vervangen worden zijn meer bomen terug geplant dan gekapt. Daarnaast zijn, verspreid over de hele gemeente meer bomen terug geplant dan verwijderd

Wethouder Jan-Willen Rouwendal: “We planten meer bomen omdat ze een positief effect hebben op het stadsklimaat. Ze zorgen voor verkoeling in hete zomers, verbeteren de luchtkwaliteit, houden CO2 vast en nemen wat van het regenwater op bij hevige regenbuien, zodat het riool minder belast wordt.”

In totaal staan er nu zo’n 960 verschillende boomsoorten in Leidschendam-Voorburg. Geprobeerd wordt een grote variëteit aan te houden, waaronder bomen uit Zuid-Europa. Hierdoor is de gemeente beter voorbereid op het veranderende klimaat en gaat bij boomziektes niet een groot deel van het bomenbestand verloren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant