De Leidschendamse herdershond Rax met arts en zijn eigenaren. De hond lijkt weer helemaal de oude (foto: pr MCD Amsterdam).
De Leidschendamse herdershond Rax met arts en zijn eigenaren. De hond lijkt weer helemaal de oude (foto: pr MCD Amsterdam).

Hond uit Leidschendam krijgt als eerste vaccin tegen botkanker

Actueel 644 keer gelezen

Leidschendam - Omdat de 10-jarige Mechelse herder Rax een agressieve vorm van botkanker bleek te hebben, had hij niet lang meer te leven. Maar bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam werd de tumor verwijderd en kreeg Rax als eerste hond in Nederland een vaccin tegen botkanker. Na ruim 3 maanden lijkt hij weer helemaal de oude.

De schrik was enorm bij het echtpaar De Vries uit Leidschendam, toen bleek dat hun trouwe viervoeter een osteosarcoom had, een kwaadaardige bottumor op zijn heupkop. De gemiddelde levensverwachting daarvoor is, zonder behandeling, rond de 70 dagen. De behandeling bestaat nu uit het chirurgisch verwijderen van de tumor en chemotherapie. Hiermee wordt de levensverwachting gemiddeld met een jaar verlengd.

Het MCD is recent gestart met een onderzoek naar behandeling met een vaccin tegen kanker. Het vaccin wekt een immuunreactie op tegen bepaalde eiwitten die alleen in tumoren voorkomen. In dit geval een tumorbloedvat-specifiek eiwit. Bij Amsterdam UMC werd het vaccin al getest in preklinische studies en bij een studie met honden. Hieruit bleek dat deze therapie beter werkt dan chemotherapie. In tegenstelling tot chemotherapie heeft de vaccinatie maar weinig bijwerkingen. Arjan Griffioen, hoogleraar experimentele oncologie vertelt: “Bij de vaccinatie richten we ons op de tumorbloedvaten. Zonder tumorbloedvaten kunnen de tumorcellen niet overleven en verdwijnt de tumor en eventuele uitzaaiingen.”

Dierenarts Anne van Renssen van het MCD besprak de experimentele behandeling met meneer en mevrouw de Vries en zij stemden in. “Rax is nog zo sterk en levenslustig, dus wilden we het graag een kans gegeven. De belangrijkste afweging was daarbij of hij na de operatie nog kwaliteit van leven zou hebben. Terugkijkend hebben we de juiste keuze gemaakt, hij is weer de oude”, aldus meneer de Vries.

Het MCD wil de komende tijd meer honden met een eveneens agressief tumortype gaan behandelen met het kankervaccin. Het MCD hoopt hiermee te kunnen bijdragen aan een kankervaccin dat mogelijk in de toekomst ook voor mensen werkt.

Uit de krant