Het Emmakwartier in Voorburg. (Foto: PR)
Het Emmakwartier in Voorburg. (Foto: PR)

Petitie tegen sloop Oranjekwartier meer dan 1000 keer ondertekend

Actueel 221 keer gelezen

Voorburg - De petitie van het platform ‘Geen sloop Emma’ is inmiddels meer dan 1000 keer getekend. Dat betekent een enorme bijval voor de 11 ondertekenaars van de Open Brief die op 4 maart gestuurd is naar de leden van de gemeenteraad en het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg en aan Wooninvest.

Dat betekent een enorme bijval voor de 11 ondertekenaars van de Open Brief die op 4 maart gestuurd is naar de leden van de gemeenteraad en het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg en aan Wooninvest. Het slopen van de 96 sociale huurwoningen van het Emmastraatcomplex is niet alleen een onverstandige keuze vanuit het oogpunt van erfgoed, vinden de bewoners. “Dit zogeheten tuindorp is het enige in Nederland dat bestaat uit een ‘ensemble’ van door twee verschillende architecten ontworpen ringen.”

Daarnaast is slopen volgens de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid, belastender voor het milieu dan slopen en nieuwbouw, menen de bewoners. En wellicht het allerbelangrijkste, veruit de meeste bewoners geven de voorkeur aan renovatie omdat zij gehecht zijn aan hun straat waar de contacten goed zijn. 

Zoals één van de bewoners, Jolanda Duijverman het uitlegt in het laatste nummer van de Libelle; “Een paar jaar geleden brak ik mijn bovenarm. Best lastig voor een alleenstaande maar ik hoefde me geen moment zorgen te maken of ik me wel zou redden. Elke dag kwamen buren een pannetje soep brengen. Als mensen boodschappen gingen doen, vroegen ze of wat voor me konden meenemen. Zo is onze buurt. We steunen elkaar, onze kinderen groeiden samen op. Ik woon hier al dertig jaar, sommige buren nog veel langer. Het voelt veilig en heel vertrouwd. Toch staan de 96 huizen op de nominatie om gesloopt te worden. Het trekt ons buurtje uit elkaar. Ik kan het eigenlijk gewoon niet geloven.” Staat ons gemeentebestuur zomaar toe dat ons erfgoed én onze burgerbelangen onder de slopershamer vallen? Dat kan toch niet waar zijn?”

Kijk ook op https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/college_b_w_zeg_nee_tegen_sloop_oranjekwartier_voorburg/

Uit de krant