Wijkagentenduo Anna Quist en Herman Binnendijk (foto: pr).
Wijkagentenduo Anna Quist en Herman Binnendijk (foto: pr).
DE WIJKAGENTEN

Wijkagentenduo Anna Quist en Herman Binnendijk druk in Leidschendam Noord

Actueel 2.107 keer gelezen

Leidschendam - Een van de meest uitdagende wijken in Leidschendam-Voorburg is misschien wel de wijk van Anna Quist en Herman Binnendijk, bestaande uit Leidschendam Noord, met Prinsenhof en de Amstelwijk, Duivenvoorde en de wijk Schakenbosch.

Anna (27) volgde haar opleiding bij de politie in Alphen aan den Rijn en kwam via Leiden in 2016 in Leidschendam-Voorburg terecht. “Ik werd wijkagent in Voorburg-Midden en ben sinds februari 2021 wijkagent in deze wijk”, vertelt zij.

Herman (58) kwam in 2007 bij de politie. Hij deed zijn opleiding bij Bureau Overbosch in Den Haag en kwam in 2011 naar Leidschendam-Voorburg. Sinds juli 2021 is hij samen met Anna wijkagent.

De wijkagenten spelen een belangrijke rol in het programma ‘Sterk voor Noord’ dat met name is opgesteld voor Prinsenhof Hoog, De Heuvel Noord en Amstelwijk. “Met de bewoners en ruim 30 partners, waaronder zorginstellingen, scholen, woningcorporaties en sportverenigingen kijken we wat er moet gebeuren om de problematiek in de wijk aan te pakken”, aldus Herman. Anna vervolgt: “Er zijn diverse leuke initiatieven, zoals het Voetbal in de Wijk, waarbij kinderen met een Ooievaarspas bij RKAVV kunnen komen trainen en blijven eten.”

Overlastgevende jeugd is een probleem in de wijk. “Sommige bewoners voelen zich niet prettig door samenscholende groepen jeugd”, vertelt Herman. “Die zorgen voor een onveilig gevoel door geluidsoverlast met hun auto’s en het gebruik van lachgas en laten veel afval achter. Maar als er wat gebeurt weten we meestal wel wie het zijn en dat vinden ze niet zo fijn, omdat we dan bij hen voor de deur staan. Het zijn groepen van zo’n 10 tot 30 personen waarmee we proberen het gesprek aan te gaan. In geval van vernielingen proberen we te achterhalen wie dat doen en waarom. Er speelt ook wel een stukje verveling mee. Met de coronamaatregelen was het ook in Leidschendam zwaar voor veel jongeren. Zij kunnen vaak niet echt ergens heen, behalve naar de JOP op het binnenterrein van Prinsenhof en het Jeugdcentrum van SenW aan de Dobbelaan.”

“Maar als ze daar niet heen kunnen of willen, gaat de jeugd niet thuis zitten”, weet Anna. “Er zijn daarom tal van mooie projecten, zoals IBCE van Zeynep Killy en het Spel- en Opvoedpunt. Ook wordt er gewerkt aan het opzetten van een project Buurtouders om de jeugd (via de ouders) en ook de ouders zelf beter te kunnen bereiken. Je probeert contact te leggen en een praatje te maken. Soms eten we ook wel eens een wrap of soep mee bij het VOSS project om zo te kijken wat er speelt. Hier komen vrouwen uit allerlei culturen samen om in gesprek te gaan en een gezellige middag te beleven. We proberen zo laagdrempelig mogelijk contact te maken.”

Behalve van jeugdoverlast is er in de wijk ook sprake van straatafval, verwarde personen, drugs, huiselijk geweld en allerlei soorten conflicten. “We hebben hier meer dan 100 verschillende nationaliteiten, dus dat botst nog wel eens. Zo hebben we heel veel meldingen van overlast, bijvoorbeeld van buren. Soms speelt dat al heel lang en kan dat hoog oplopen. Als het echt uit de hand loopt, worden wij ingeschakeld maar vaak is het een zaak van buurt- of wijkbeheer.” Verbinden is de oplossing, daar is Anna van overtuigd. “Als mensen met elkaar in gesprek gaan ben je al een heel eind. Het is soms best veel, maar als het nodig is, moet je de tijd nemen. Eventueel zitten we bij mensen thuis wel anderhalf uur op de bank om met hen in gesprek te gaan. Sommigen moeten daar wel aan wennen; dat ze gewoon met de politie kunnen praten; dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.”

“In Duivenvoorde hebben we gelukkig een zeer actief Buurt Preventieteam dat regelmatig de ronde doet om zaken te signaleren en onveilige situaties te melden”, vertelt Herman. “Dat preventieteam wordt ook betrokken bij de preventieve voorlichting over babbeltrucs en inbraken, die zich in die wijk vaker voordoen.”

Tot slot is de politie met Anna en Herman in maart gestart met Politiekids. Bij dit project worden kinderen van groep 5 en 6 betrokken bij politiewerk. De kinderen helpen met acties en controles en worden beëdigd. Zij dragen tijdens de acties een opvallend hesje en een politiecap. Het doel is om jeugd meer te betrekken bij de buurt en de politie.

De wijkagenten zijn dus door heel hun werkgebied te vinden. Ze vinden dat het goed toeven is in ‘hun wijk’. “De meeste mensen wonen hier gelukkig met heel veel plezier. Daar waar problemen zijn, proberen wij samen met de bewoners en betrokken instanties te zoeken naar een oplossing. Zo zijn we op alle vlakken met z’n allen Sterk voor Noord!”

Kom eens langs op het spreekuur van de wijkagenten op de 1e woensdag van de maand van 14.30 tot 15.30 uur in De Plint in Leidschendam, of volg hen op Instagram: wijkagenten_prinsenhof.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant