Burgemeester Jules Bijl neemt een kijkje in de Oekraïense school in Voorburg waar een inzameling plaatsvond (foto: pr gemeente LV).
Burgemeester Jules Bijl neemt een kijkje in de Oekraïense school in Voorburg waar een inzameling plaatsvond (foto: pr gemeente LV).

Opvang vluchtelingen Oekraïne krijgt steeds meer vorm

Actueel 1.242 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Nu de gemeente de huurovereenkomst voor Vlietweg 16/17 op bedrijventerrein Overgoo heeft getekend, wordt gestart met de verbouwing om van kantoorruimtes woonunits te maken. Naar verwachting is dit over 3 maanden klaar. De bedrijfjes die in het pand zaten is een andere plek op bedrijventerrein Overgoo aangeboden.

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft nu de verantwoordelijkheid 136 vluchtelingen uit de regionale gemeentelijke noodopvang langdurig tijdelijk te huisvesten. Deze vluchtelingen verblijven op dit moment in het Fletcher hotel in Naaldwijk en verhuizen naar Vlietweg 16-17 op bedrijventerrein Overgoo, als het gebouw klaar is. Regio Haaglanden moet op verzoek van het Rijk vanaf 23 juni voor nog 1000 extra (nood)opvangplekken zorgen. Dit betekent dat Leidschendam-Voorburg in totaal 204 vluchtelingen moet opvangen.

Het Rijk houdt bij haar vraag de mogelijkheid open dat er nog meer vluchtelingen moeten worden opgevangen.

Over de langdurige opvang van vluchtelingen die nu particulier worden opgevangen, doet het Rijk nog geen uitspraken. Het is wel duidelijk dat de meeste vluchtelingen niet maanden of jaren bij een gastgezin kunnen blijven. Er worden enkele signalen ontvangen dat opvang bij mensen thuis onder druk staat. Mensen worden nu verwezen naar de Broodfabriek in Rijswijk. Opvang in de regio is nu niet meer mogelijk, maar elders in Nederland zijn nog voorlopig nog voldoende opvangplaatsen.

Naast de vluchtelingenstroom uit Oekraine, ligt er ook een opgave vanuit het Rijk voor de huisvesting van statushouders. Statushouders zijn vluchtelingen, die via de reguliere asielprocedure een verblijfsvergunning hebben gekregen. De gemeente moet 19 statushouders uit Ter Apel een woonruimte aanbieden. Er is de afgelopen periode weinig doorstroming op de sociale woningmarkt in Leidschendam-Voorburg, waardoor steeds langere wachtlijsten ontstaan en er op korte termijn geen woonruimte voor deze mensen vrij komt. Daarom worden nu versneld 19 statushouders in onze gemeente door het COA in een hotel geplaatst, totdat er een reguliere woonruimte vrijkomt.

Met flexwonen wil het college, conform de motie van de raad, op kortere termijn extra sociale huisvesting tot stand brengen. Gezien de druk op huisvesting van statushouders en Oekraïners zet het college met spoed in op realisatie van tijdelijke woonruimte. Samen met de regio worden locaties voor flexwonen in beeld gebracht om tijdelijk woningen te plaatsen.

Per 3 mei 2022 verblijven 188 vluchtelingen in particuliere opvang bij gastgezinnen, waarvan 45 kinderen onder de 12 jaar, en 21 tussen 12 en 18 jaar. Eerder gaf de gemeente aan dat het om 347 vluchtelingen ging. De verschillen zijn ontstaan door misverstanden vanwege het cyrillische schrift en taalproblemen. Dit leidde bijvoorbeeld tot verschillende spelling van dezelfde naam en daardoor tot meerdere inschrijvingen voor dezelfde persoon.

Sinds 1 april 2022 kunnen Oekraïense vluchtelingen leefgeld aanvragen. De meeste volwassen vluchtelingen die zijn ingeschreven bij de gemeente, zijn inmiddels uitgenodigd voor een intake leefgeld. Bij het inschrijven en de gesprekken over leefgeld wordt de gemeente bijgestaan door een poule van 12 vrijwilligers die vertalen.

Op dit moment wordt een plan opgesteld voor de begeleiding van Oekraïense ontheemden naar werk. Daarbij is aandacht voor praktische zaken zoals kinderopvang, de verhouding tot het leefgeld, langdurige huisvesting, erkenning van diploma’s die gehaald zijn in Oekraïne en sommige mensen spreken alleen Oekraïens of Russisch en geen Engels. Voor deze mensen is Nederlandse les beschikbaar. Het aantal Oekraïense inwoners dat aan het werk gaat wordt gemonitord. Wanneer de praktische zaken geregeld zijn, kan werk pro-actiever worden aangemoedigd.

Naar verwachting is De Haar op 23 mei beschikbaar voor het geven van basisonderwijs. Schoolbestuur Lucas Onderwijs verzorgt het onderwijs voor de nieuwkomersgroepen op de school. Samen met onderwijs en kinderopvang wordt gekeken naar mogelijkheden om op De Haar ook kinderopvang, voorschoolse educatie en eventuele nieuwkomersgroepen te starten voor kinderen die hiervoor al op de wachtlijst stonden. Vluchtelingen die docent waren in Oekraïne worden gevraagd of zij willen werken op de school. Daarnaast worden vrijwilligers in contact gebracht met Lucas Onderwijs.

Op 29 april is een inloop georganiseerd bij Forum Sport waar Oekraïense vluchtelingen kennis konden maken met acht verschillende sport- en culturele verenigingen en met vrijwilligerswerk bij Stadsbeheer. Hier konden zij zich inchrijven voor activiteiten en proeftrainingen. Er zijn ongeveer 50 vluchtelingen geweest, waarvan het grootste deel moeders met jonge kinderen. Heel wat kinderen zijn ingeschreven voor vakantieactiviteiten en hebben informatie gekregen over de brede buurt activiteiten de komende maanden die vanaf 9 mei starten op verschillende plekken binnen de gemeente. Deze activiteiten zijn voor alle kinderen in de gemeente.

Omdat de meeste kinderen nog niet naar school gaan in Nederland is er vanaf 2 mei twee keer in de week een sportinloop voor Oekraïense jeugd bij Forum Sport. Ouders kunnen elkaar op dat moment ontmoeten in de kantine. Voor volwassenen is er elke donderdag van 13:00 tot 14:30 uur een ontmoetingsbijeenkomst in Wijk- en dienstencentrum De Groene Loper aan de Van Royenstraat 2 in Voorburg tijdens het spreekuur van het Sociaal Service Punt. Mensen kunnen binnenlopen om kennis te maken met andere Oekraïense vluchtelingen.

Op 9 mei is er een avond voor gastgezinnen die vluchtelingen opvangen om hen te bedanken en hen de mogelijkheid te geven om met elkaar ervaringen te delen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant