Mw. Bluemink tegen burgemeester Jules Bijl:
Mw. Bluemink tegen burgemeester Jules Bijl: "Blijven lachen, dingen positief bekijken en elke dag bewegen." (foto: Michel Groen). Michel Groen_MG Fotografie

MW. Bluemink-Van Ettinger vierde haar 100e verjaardag in De Panden

Actueel 140 keer gelezen

Voorburg - Mw. Bluemink-Van Ettinger vierde vrijdag 6 mei haar honderdste verjaardag. Uiteraard kwam burgemeester Jules Bijl haar daar mee feliciteren in haar woning in De Panden, naast woonzorgcentrum De Mantel in Voorburg.

Elisabeth van Ettinger werd op 6 mei 1922 geboren in Den Haag in ziekenhuis Westeinde. Zij  heeft dan al een oudere zus Lena en haar broer Karel en zus Riet volgen.

Na de ULO ging zij als coupeuse bij modewarenhuis Maison De Bonneterie werken. Zij was 18 jaar toen helaas de oorlog helaas en het dansen op haar hakken (zij houdt enorm van mooie schoenen) wat zij zo graag deed, werd natuurlijk steeds minder. Zij bleef ook in deze periode werken bij Maison De Bonneterie waar de omstandigheden slechter werden door de kou en lange werkdagen.

Zij ontmoette Emile Bluemink uiteindelijk ruim na de oorlog, trouwde en uit dit beste huwelijk kegen ze twee kinderen: Rob en Jenny. Het gezin woont inmiddels op de Finnenburg. Het was een nieuwe wijk aan de rand van Den Haag (Mariahoeve) en het gezin heeft in de loop van de tijd Leidschendam en Voorburg steeds verder (uit)gebouwd zien worden. Uiteraard heerlijk voor de kinderen om te spelen en onbezorgd leven. Mw. Bluemink is dan inmiddels parttime aan de slag gegaan als coupeuse bij Galeries Modernes in Den Haag.

Het gezin geniet jaren achtereen van heerlijke lange kampeerzomervakanties met vrienden met uiteraard heel veel plezier. Zelfs in huis in het vierkamerflatje, werd er soms 4 weken lang ‘gekampeerd’ omdat er familie uit Engeland overkwam om te logeren en vakantie te vieren in Scheveningen aan het strand. De broer van de heer Bluemink was tijdens de oorlog namelijk in Engeland beland, daar getrouwd, kinderen gekregen en is er toen blijven wonen). “Het waren drukke vermoeiende weken uiteraard maar wel heel gezellig en je leerde gelijk Engels”, aldus dochter Jenny.

In 1991 werd het eerste kleinkind geboren, Rogier. “Mijn ouders pasten wekelijks op deden allerlei leuke dingen met Rogier en waren gek op hem, maar helaas genoot mijn vader maar zes jaar van zijn kleinzoon en kwam in 1997 op 75-jarige leeftijd te overlijden”, vertelt Jenny. Ook zoon Rob overlijdt in helaas 2015. De tweede kleinzoon, Kees, wordt in 2004 geboren op de geboortedag van haar man.

Doordat Mw. Buemink zo ontzettend optimistisch en positief in het leven staat (aldus haar dochter), ontmoette zij mensen in het winkelcentrum Mariahoeve waar er een koffieclubje uit ontstond. Met deze mensen doen ze dagtripjes, gaan naar musea of bekijken een stad. Met haar vriendin Jeanne beleeft zij allerlei leuke en gekke avonturen. Zo gingen ze een keer thee drinken in het theehuis in Wassenaar. De route daarnaar toe (Jeanne reed) was erg landelijk over stille onverharde wegen en ineens stonden ze voor een groot hek met twee marechaussee ervoor. Die vroegen hoe ze daar terecht waren gekomen en wat ze kwamen doen. Want ze stonden voor de deur van Koning Willem Alexander en Maxima. En om daar te komen hebben ze dus niet op de gewone weg gereden maar op de ruiterpaden. De mannen en hunzelf zagen de humor er wel van in en zij gingen weer op zoek naar het theehuis. Maar hoe ze ook reden, ze kwamen weer voor het hek uit en riepen toen naar de marechaussee: “Yoehoee, we zijn er weer!!”Gelukkig hebben zij uiteindelijk de goede weg kunnen vinden.

Toen zij 86 jaar oud was verhuisde mw. Bluemink naar de Kllaverweide omdat het Finnenburg werd gerenoveerd. Ook hier ontmoette zij door haar gezellige karakter allerlei leuke mensen en daar ontstond een nieuwe koffieclub waar zij tot op de dag van vandaag nog steeds actief in is.

De eeuweling haalt nog haar eigen boodschappen, wast zelf, leest de krant doet daarin een moeilijke puzzel, kijkt tv, volgt het nieuws nog elke dag,en kijkt graag naar mooie schoenen en kleding.

Dochter Jenney: “Wij hebben elke dag contact zodat zij altijd op de hoogte is van de dagelijkse dingen van haar naasten”.

Het geheim van haar hoge leeftijd is wat mw. Bluemink betreft: “Blijven lachen, dingen positief bekijken en elke dag bewegen want rust roest!”

Uit de krant