De burgemeester hoefde als openingshandeling dit keer geen lintje door tr knippen, maar mocht enkele stokrozen zaaien (foto: Kunstuitleen VB).
De burgemeester hoefde als openingshandeling dit keer geen lintje door tr knippen, maar mocht enkele stokrozen zaaien (foto: Kunstuitleen VB).

Expositie in Kunstuitleen ‘tuinen om in huis te halen’

Actueel 239 keer gelezen

Voorburg - Dit jaar bestaan ze 40 jaar en ter gelegenheid hiervan houdt de Kunstuitleen Voorburg een lustrum-expositie tot en met 15 juni genaamd ‘In de tuin van de kunstenaar’. De burgemeester opende de tentoonstelling onder grote belangstelling.

Bij lange na pasten de mensen niet in het smalste pandje van Voorburg. De burgemeester voerde de openingshandeling daarom buiten uit. Hij mocht dit keer geen lintje doorknippen, maar stokrozen zaaien! Passend bij het thema ‘In de tuin van de kunstenaar’, maar ook omdat stokrozen in floriography, de Engelse bloementaal, staan voor ambitie. De stichting heeft dan ook de ambitie om nog velen jaren te blijven groeien en bloeien.

De Stichting Beeldende Kunst Voorburg wordt al 40 jaar gerund alsof het een prachtige tuin is. De Stichting heeft door de jaren heen gepassioneerde bestuursleden en vrijwilligers gekend, die hun mouwen opgestroopt hebben om de Kunstuitleen tot bloei te brengen. Zij zorgden altijd voor een vruchtbare bodem, de voedingsbodem waarin kunstenaars tot volle wasdom konden groeien. En de klanten plukten hier de vruchten van. En sommige klanten vonden het zo leuk in deze ‘tuin’ dat ze zelf ook mee gingen helpen. Er zijn vele klussen te doen in de tuin; onkruid wieden, zaaien, af en toe sproeien … De een deed de boekhouding anderen gaven kunstlessen of hielpen in de winkel.

De burgemeester roemde de Kunstuitleen in zijn speech om het feit dat ze al 40 jaar een podium is voor kunstenaars en een plek is om inspiratie op te doen. Vanaf het begin in het smalste pandje van Voorburg, waar mensen naartoe blijven komen om een bijzonder kunstwerk te lenen of te kopen voor in hun huis.

Het thema ‘In de tuin van de kunstenaar’ wordt breed geïnterpreteerd. Niet alle kunstenaars hebben de beschikking over de luxe van een eigen tuin. De tuin van de kunstenaar kan dus ook het stadspark zijn of een bloembak op het balkon. Toch heeft een aantal kunstenaars echt een passie voor tuinieren.

Meer dan 40 kunstenaars gingen exclusief voor ons aan de slag. Zo kan nu een pand vol nieuwe, vers gemaakte schilderijen, tekeningen en sieraden worden getoond, geïnspireerd op de vraag: ‘Wat is een tuin voor jou?’ 

Sommige kunstenaars schilderden hun eigen tuin of een droomtuin… Bij anderen reikt de tuin verder dan de ‘eigen grond’. En weer anderen verwerken materiaal uit de tuin in sieraden en schilderijen. Het is een veelzijdig en groen geheel geworden. Tuinen om in huis te halen.

De expositie ‘In de tuin van de kunstenaar’ is nog t/m 15 juni te zien in de Kunstuitleen aan de Herenstraat 44 in Voorburg.

Uit de krant