Enrst en Bep praten voor het artikel met Het Krantje over huurprijzen (foto: Woej).
Enrst en Bep praten voor het artikel met Het Krantje over huurprijzen (foto: Woej).

Infoavond Woej: Betaalt u niet te veel huur?

Actueel 541 keer gelezen

Leidschendam - De huurprijzen zijn weer omhoog gegaan en bijna iedereen accepteert dit. Er zijn echter veel woningen waarbij de toegestane huurprijs veel lager ligt dan wat er gevraagd wordt. Dirk en Ivana hebben daar ervaring mee.

Door Anneke de Lange

Dirk en Ivana organiseren daarom in samenwerking met Woej een informatieavond op 27 mei van 19.00 – 20.30 uur. Zij leggen uit wat u kunt doen als u mogelijk teveel huur betaalt. Hoe een huurcheck en eventueel bezwaar precies werken en hoe u - geheel vrijblijvend en gratis - hulp kunt inschakelen. 

De huurprijscheck is voor alle inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk. Deze informatieavond vindt plaats in wijk- en dienstencentrum De Plint (Woej), Prins Frederiklaan 7, 2263 GZ in Leidschendam.
Ervaringsdeskundigen
Dirk Huijser en Ivana Saraber, een stel uit het Prinsenhof, onderzochten de huurverhoging voor hun eigen huis en kwamen erachter dat zij teveel betaalden. Na succesvol bezwaar te hebben ingediend, besloten zij hun buren hierover te benaderen. Voor meerdere buren bleek dat ook zij teveel huur betaalden dan wat voor de woning gevraagd mocht worden. Voor hen is de huur inmiddels verlaagd.

Om alvast een ervaring te delen, spraken wij met Bep en Ernst.

Waar zijn jullie nu het
meest mee geholpen?

‘We hebben al 22 jaar de ene verhoging na de andere gehad. We raakten in gesprek met Dirk en Ivana en het bleek dat zij net voor hun eigen woning de huurprijs hadden verlaagd. Zij hebben toen voor ons ook de huurcheck gedaan en uiteindelijk succesvol een verzoek tot verlaging ingediend. We betalen nu elke maand € 25,-- euro minder huur en daar zijn we enorm blij mee. Sommige buren betalen zelfs € 50,-- of meer dan € 100,-- minder huur. ‘

Hoe verloopt het proces?

‘We moesten een aantal gegevens doorgeven zoals de huidige huurprijs, het jaar dat we hier zijn gaan wonen en hoeveel huur we toen moesten betalen. Dit heeft Dirk meegenomen in de huurcheck. Toen bleek dat onze woning in aanmerking kwam voor bescherming van de huurprijs heeft hij het huis gemeten en bekeken welke faciliteiten er aanwezig zijn. Zo kon bepaald worden hoe hoog de huur daadwerkelijk mocht zijn”, aldus Ernst. Bep vervolgt: “Uiteindelijk heeft Dirk toen een voorstel voor nieuwe huur naar de verhuurder gestuurd en zij zijn akkoord gegaan. Als ze dat niet hadden gedaan, hadden we de huurcommissie ingeschakeld. Gelukkig is dat niet nodig geweest en was de verhuurder hier meegaand in.”

Wat wil je tegen je buren zeggen?

‘Twijfel niet en onderzoek of je niet te veel huur betaalt. Als dat je alleen niet lukt kun je hulp van Dirk en Ivana inschakelen. Zij willen met een aantal vrijwilligers uit de wijk heel Leidschendam helpen aan eerlijke huurprijzen. ‘

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Dirk of Ivana via e-mail:
fairhousingnl@gmail.com.

Uit de krant