Van links naar rechts: Julia de Lijster, Tessa Kelderman, Jasmijn Apte, Roos Veling, Laura Kaai, Nora Nuis.
Van links naar rechts: Julia de Lijster, Tessa Kelderman, Jasmijn Apte, Roos Veling, Laura Kaai, Nora Nuis.

Voorburgse maakt documentaire in Portugal

Actueel 468 keer gelezen

Voorburg - De Voorburgse Roos Veling (19) zit nu in haar tweede jaar journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Naar aanleiding van een schoolopdracht reist ze samen met vijf medestudenten naar Portugal met als doel om journalistieke producties te verkopen en daarmee de reis terug te verdienen. 

Het bedrijf Único Mídia is nog een jong bedrijf, maar vol enthousiasme heeft Roos er vertrouwen in dat ze succesvol van start kunnen gaan. “Het is natuurlijk wel een beetje spannend, want er gaan duizenden euro’s in deze opdracht zitten.” Vanuit school werd de opdracht gegeven om een reis te maken naar het buitenland en door journalistieke producties te verkopen deze reis weer terug te verdienen. “Er komt zo veel bij kijken. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een accommodatie regelen, apparatuur huren en als belangrijkste: opdrachtgevers zoeken.”

Het plan de campagne van Roos en haar medestudenten is om eerst zo veel mogelijk geld te verdienen met commerciële opdrachten en in Portugal zich te gaan richten op journalistieke producties. “Portugal heeft een ontzettend rijke cultuur en geschiedenis. Er zijn veel interessante verhalen om te vertellen dus elke dag worden wij als groep steeds enthousiaster om in juni naar Portugal te vertrekken.”

“We hebben het voordeel dat één van onze redactieleden in Portugal heeft gewoond en vloeiend Portugees spreekt. Dat geeft ons natuurlijk al een voorsprong.” De jonge journaliste is van plan om human-interest verhalen te maken in Portugal. “Dat vind ik leuk en het wekt mijn interesse. De naam van ons bedrijf Único Mídia betekent ‘unieke media’ in het Portugees. Deze naam omdat wij opzoek gaan naar unieke verhalen.”

Uiteindelijk is ze van plan om een mini-documentaire te maken. “Dat is iets wat ik heel graag wil doen. Over welk onderwerp weet ik nog niet precies”, lacht Roos, “Er zijn te veel leuke ideeën om vast te leggen op beeld of op papier.” Mensen kunnen verschillende producties verwachten. “We hebben een goede mix van journalisten waardoor we zowel audiovisuele als schrijvende producties kunnen maken.”

Het mediabedrijf is nu hard aan het werk om genoeg geld binnen te halen voordat ze vertrekken naar Portugal. “Op dit moment proberen we bijvoorbeeld musea te benaderen. We weten goed de doelgroep jongeren te bereiken en kunnen korte video’s, reels of promotieteksten aanbieden.” Terwijl de studente nu hard in Nederland aan het werk is met de voorbereiding, droomt ze alvast over de mooie producties die ze gaat maken in Portugal.

Wie nieuwsgierig is geworden, kan kijken op www.unicomidia.com, of op de sociale mediakanalen op Facebook en/of Instagram onder @unicomidia.

Afbeelding

Uit de krant