Afbeelding

Cybermisdaad ook in Leidschendam-Voorburg flink gestegen

Actueel 875 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Zoals overal in Nederland is in Leidschendam-Voorburg ook de cybermisdaad in de laatste jaren flink gestegen. Vooral in 2020 was het raak, toen ook de criminelen vanuit huis gingen werken. In onze gemeente werden vier maal het aantal aangiften van online misdaad gedaan ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens de politie. Erger nog is dat het cijfer sindsdien niet meer is gedaald, maar in 2021 nogmaals met 20% steeg.

Deze data van de politie gaat bovendien alleen om aangiften. Het aantal werkelijke gevallen ligt veel hoger. Volgens het CBS is 20 procent van de 15- tot 25-jarigen in 2021 slachtoffer geweest van online criminaliteit. Het gaat dan vooral om bedreigingen en intimidatie, waarvan er geen aangifte wordt gedaan bij de politie.

De trend van groeiende cybercriminaliteit is erg zorgelijk. De daders zitten veilig op een afstand en de kans dat ze gepakt worden is erg klein.

Slachtoffers van cybermisdaad

Er zijn verschillende soorten van online misdaad, van pesten en stalken tot identiteitsfraude en bankfraude. In Nederland zijn 65-plussers het vaakst slachtoffer van phishing, waarbij de gedupeerde geld of gegevens aan de criminelen overhandigt. Jongvolwassenen zouden meer te maken hebben met hacking van accounts en bedreigingen (shamesexting, stalking en cyberpesten).

De verschillende misdaden vereisen allemaal een andere aanpak ter bescherming. Technische bescherming kan een groot aantal digitale en geautomatiseerde misdaden voorkomen, zoals hacken, tracking en diefstal van gegevens. Denk bij dit soort oplossingen aan antimalware-software en VPN-diensten.

Om jezelf echter te beschermen tegen het ouderwets bedrogen worden, moet je leren om fraude en oplichting te herkennen. Er is geen software die je kan beschermen als je zélf geld overmaakt naar oplichters.

Technische bescherming tegen cybermisdaad

Om je gegevens en je apparaten in 2022 te beschermen en technische cybercriminaliteit te voorkomen, heb je minimaal het volgende nodig:

  • Actuele software: zorg altijd dat je het besturingssysteem en alle apps update als er om gevraagd wordt. Software-engineers werken hard om zwakke plekken te repareren. Maak er gebruik van. Verouderde software kan namelijk een achterdeur naar je systeem worden.
  • Antivirus- en antimalware-software: deze spoort technische bedreigingen op die per e-mail of download in je systeem terechtkomen en maakt ze daarna onschadelijk.
  • VPN: Een virtueel privénetwerk versleutelt al je internetverkeer en verbergt je IP-adres, waardoor hackers, trackers, stalkers en pottenkijkers geen kans hebben.

Hoe werkt een VPN

Een VPN is software, meestal in de vorm van een app, waarmee je verbinding maakt met een VPN-server op afstand. Al je internetverkeer wordt dan versleuteld, zodat het alleen door de eindbestemming ontcijferd kan worden. De VPN-server wordt door de buitenwereld gezien als de oorsprong van de gegevens. Dus je IP-adres en locatie zijn ook verborgen.

Een VPN is vooral belangrijk als je vaak gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken, waar het gevaar van hackers, trackers en stalkers het grootst is. Met bijna 1 gratis wifi-netwerk per 10 inwoners in onze gemeente, is de kans groot dat ook jij regelmatig verbonden bent via een onveilig netwerk en dus een VPN nodig hebt.

VPN-diensten

Er zijn behoorlijk wat VPN-diensten om uit te kiezen. Ze zijn echter niet allemaal hetzelfde. Als je echt bescherming wilt en zonder zorgen gebruik wilt maken van wifi-netwerken, dan heb je een betaalde dienst nodig. Het hoeft niet duur te zijn, je hebt namelijk al VPN-diensten voor 2 euro per maand. Maar betalen voor een dienst zorgt wel dat er geen motivatie is om je gegevens op te slaan en verkopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant