Park Rusthout
Park Rusthout

De Groene Basis: mooi verleden maar geen toekomst

Actueel 28 keer gelezen

Stichting De Groene Basis houdt op te bestaan. Na veertig jaar moet de stichting die zich bezig hield met het geven van natuurlessen en -excursies in Leidschenam, Voorburg en Stompwijk er mee stoppen. “Nu we door gebrek aan bestuursleden en vrijwilligers noodgedwongen moeten stoppen met ons werk gaat ons dat echt aan het hart.”

In 1982 namen drie medewerkers van de gemeente, Toine van Wieringen en Martin Wink, samen met schoolbioloog Hans Berkhuizen, het initiatief om een programma voor Natuur- en Milieueducatie voor basisscholen op te zetten. Leskisten konden geleend worden bij de gemeente en zij begeleidden zelf de excursies, met hulp van een paar vrijwilligers Het programma wordt aan de scholen aangeboden onder de naam van de Stichting Leidschendamse Plantsoenwacht. Vrijwilliger van het eerste uur is Hendrik Brouwer Schut, aan wie we Park Rusthout te danken hebben. In 1996 werd in het park ook een Dierenweide gerealiseerd. In 1996 trekt de gemeente haar ambtenaren terug uit de stichting  en nemen  de vrijwilligers het bestuur over. De nieuwe naam wordt SEMEN: Stichting Educatie Milieu en Natuurbeleving. Nadat in 2002 gaan de gemeenten Leidschendam en Voorburg samengaan, gaat SEMEN ook excursies verzorgen voor de Voorburgse scholen. In 2005 wordt de naam gewijzigd in De Groene Basis. In 2010 krijgt onze stichting de Vrijwilligersprijs van de gemeente, maar in 2011 zet die zelfde gemeente onze subsidie stop. NME is ineens geen kerntaak meer. De scholen vinden het werk wel belangrijk en zijn bereid ervoor te betalen. 

Zaadjes
In 2022 bestaat De Groene Basis 40 jaar. Inmiddels een begrip geworden in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk. “We kunnen alleen maar hopen dat al die zaadjes die we geplant hebben in vruchtbare aarde zijn gevallen Want de kinderen van nu zijn de bestuurders van de toekomst.” Op 1 september van 17.000-19.00 uur is er een afscheidsreceptie voor iedereen De Groene Basis een goed hart toedraagt. Stadstuin Rusthout, Noordsingel 3 in Leidschendam. Wilt u zich, in verband met de catering, aanmelden uiterlijk 20 augustus via
degroenebasis@gmail.com

Uit de krant

Uit de krant