Er was veel te zien en te beleven en allerlei takken van paardensport  kwamen aan bod. (Foto: PR)
Er was veel te zien en te beleven en allerlei takken van paardensport kwamen aan bod. (Foto: PR)

SGW Vlietland: Paardensport op z’n mooist

Actueel 18 keer gelezen

Leidschendam - Afgelopen weekeinde stroomde het schitterende recreatiepark Vlietland vol met paarden, pony’s en menners en vooral met het in de persberichten nieuwsgierig gemaakte publiek.

Zo’n 300 ruiters en menners kwamen aan de start waaronder ook gerenommeerde namen als Leonie van Schaik (M), Noor Kuilboer  (M en L) en Licha Bax (L) welke ruiters ook internationaal uitkomen. Gedeputeerde mevrouw Anne Koning opende zaterdag, in het bijzijn van de directeur Vlietland BV. de heer Bart Carpentier, om circa 11.00 uur officieel het evenement door met een “drie-twee-een-Go” de eerste ruiter de cross in te sturen van deze 19e SGW Vlietland. In een afwisselende wedstrijd waarin alle ruiters de drie onderdelen, dressuur, springen en een crosscountry moesten afwikkelen droop de spanning er af. De menners reden een spectaculaire oefen-minimarathon en de kleinsten op zaterdag een bixieproef onder leiding van Cees de Jong. Zondag was er volop aandacht voor de beginnersklassen BB en de recreatieve deelnemers. Kortom er was veel te zien en te beleven en alle takken van paardensport  in de deze discipline kwamen aan bod. Het publiek genoot en ontmoeten elkaar in het gezellige strodorp. Naast de sport dus ook een onderhoudend weekeind voor jong en oud.
Onderdelen
De ruiters streden – in de klassen BB, B, L en M - in de drie onderdelen om het laagste (straf)puntenaantal beginnend met de dressuurproef waar de paarden moesten laten zien hoe ze gehoorzaam en soepel ze de gevraagde oefeningen doen. Vervolgens het springparcours waar zo min mogelijk springfouten gemaakt de  moesten worden gemaakt en daarna gingen de paarden en pony’s “de cross in”.  Het door Cees de Jong en Martin Spruit gebouwde crossparcours was uitdagend. In een tussen de bomen en open veld slingerend parcours waren hindernissen als de Haaientand, het Leiendakje, Trekzaag en als laatste de Lauwerkrans opgenomen en uiteraard ontbrak de Waterbak als publiekstrekker natuurlijk niet. Een afwisselend parcours waar dus de technische sprongen en de snelheid – fouten en te snel of te langzaam - invloed hadden op de uitslag. De Zuid Hollandse ruiters streden in de klassen B, L en M ook nog om het Regio kampioenschap. Het werd op alle fronten een spannende strijd.

Bixieproef
Slotstuk van de zaterdag was de bixieproef van de ruitertjes t/m 14 jaar. Beginnend aan een glanzende toekomst in de SGW sport stonden ze zenuwachtig en met rode konen aan de start. Onder begeleiding van Cees de Jong werden ze door het voor hun gebouwde parcours geleid. Maar daarvóór hadden ze al een spannend mo ment meegemaakt omdat hun pony moest worden “gekeurd”. Cees doceerde dat dat moest omdat alleen gezonde dieren mochten mee doen en dit onderdeel belangrijk was voor het “welzijn” van de pony. Oei…dat hadden ze niet verwacht en met kloppend hart gingen ze naar de “dokter”. Daar kwamen ze natuurlijk goed doorheen maar belangrijk was die ervaring wel. De kinderen en het publiek genoten en onder luid applaus kreeg ieder deelnemertje een prachtige rozet.

Zondag was de oefen-minimarathon voor de menners. Ab Spaan en zijn ploeg hadden weer een uitdagend parcours uitgezet. Het was een oefenwedstrijd waar vooral liefhebbers en beginnende mencombinaties aan meededen. In een afwisseling van poortjes en technische menhindernissen moesten de menners, snel, technisch en vaardig door de poortjes waarbij de ballen op de pionnen moesten blijven liggen en de menhindernis in de juiste volgorde moesten worden genomen. Er werd in vier rubrieken om de punten gestreden: - Enkelspan pony - Tweespan Pony + tandem - Enkelspan paard - Tweespan paard + tandem. Omdat het om een oefenmarathon ging is er geen uitslag maar wel wordt op de website een rangschikking gepubliceerd

Alle uitslagen zijn te vinden op www.eventingzuidholland.nl /wedstrijdgegevens ruiters / menners

Uit de krant

Uit de krant