Een teamfoto van DEVJO A1 (nu JO19-1) uit vervlogen tijden; 4e v. rechts Marco v. Lochem.
Een teamfoto van DEVJO A1 (nu JO19-1) uit vervlogen tijden; 4e v. rechts Marco v. Lochem.

Nieuwe uitdaging voor oudgediende Marco van Lochem

Actueel 16 keer gelezen

Voorburg - Foppe de Haan was 20 seizoenen hoofdtrainer, de langst dienende ooit (!), bij SC Heerenveen. De geboren Voorburger Marco van Lochem (53) nam onlangs na 23 jaar afscheid van Stichting Betaald Voetbalorganisatie Excelsior, waar hij sinds 1999 Hoofd Jeugd Opleidingen (HJO) was. Waarom spreken we nog steeds van het ‘Foppe de Haan-effect’ in plaats van het ‘Marco van Lochem-effect’ als de media het over continuïteit in het betaalde voetbal hebben? Voor Van Lochem zelf hoeft dat niet. Zijn loopbaan is doordrenkt met voetbal en continuïteit.

Van Lochem wist op jonge leeftijd al dat hij wilde werken in het (betaalde) voetbal. Hij is de oudste telg uit een voetbalgezin. “Mijn vader Tinus voetbalde in het 1e elftal van Wit Blauw, ooit na RKAVV en SEV de 3e voetbalclub in Leidschendam, aan de Westvlietweg, en tot zijn 38e in het 1e elftal van Tonegido. 

Tante Nel
Mijn broer Norbert en ik begonnen met voetballen bij Tonegido, maar toen ik 14 was zijn we samen naar DEVJO overgestapt. Norbert was een goede centrale verdediger op het hoogste niveau bij DEVJO, Rijnsburgse Boys en Ter Leede. Na de fusie met SV Voorburg hebben we niet meer bij Forum Sport gevoetbald. Mijn moeder kent iedereen vast wel als ‘Tante Nel’; de gymnastiek- en voetbalmoeder van menige Voorburger en Leidschendammer. Ze gaf jarenlang gymnastiekles en voetbaltraining aan de allerjongste jeugd bij DEVJO, Forum Sport en SEV, en deed zelf vroeger ook aan gymnastiek bij Gymnova. Ze heeft meerdere generaties aan het sporten gehouden. Pascal Struijk van Leeds United bijvoorbeeld was peuter toen hij bij SEV bij mijn moeder met voetballen begon. Mijn ouders wonen nog steeds in Voorburg. Het gaat goed met ze. Norbert is in de Bollenstreek blijven steken en heeft daar zijn gezin. Bij DEVJO werd ik jeugdtrainer door Jean Nederlof, toen ik zelf nog jeugdspeler was. Hij kende mijn ambities. Na de middelbare school ging ik naar het CIOS Overveen; dé sportopleiding van Nederland op dat moment.”

Meningsverschil
Dat Norbert en hij van Tonegido naar DEVJO overstapten had een reden. “In de C-jeugd kreeg ik een meningsverschil met een trainer over een reservebeurt. Toen ben ik weggegaan en zijn mijn ouders en Norbert meegegaan.” De jeugdelftalfoto op deze pagina dateert uit de A-jeugd . Op de achterste rij staan elftalleider Joop Stolze, Edwin Bedijn, Michael Daalhuizen, Timo Redeker, hijzelf, Michel Dieke, Peter Goedhart en trainer Jean Nederlof; de onderste rij: Mark Zoon, Jeroen Snijder, Ron Verboom, Bas Steffens, Patrick Daalhuizen, Marco Mulder en Bert Stolze. “Je kreeg de namen zeker van Jean? Ik kende ze niet meer allemaal, maar nu herinner ik me ze ook weer! Het grappige van deze foto is natuurlijk dat Bas en ik volgens mij de enigen zijn die trainer zijn geworden. Dat Bas komend seizoen weer bij Forum Sport hoofdtrainer wordt, vind ik leuk.”

Opmars
Als voetballer maakte Van Lochem met zijn broertje de opmars van DEVJO naar de Tweede Klasse mee. De Eerste Klasse, toen het hoogste zaterdag amateurvoetbalniveau van Nederland, maakte alleen Norbert mee. Omdat hij als betaalde jeugdtrainer bij de Koninklijke HVV aan de slag kon, ging hij ook bij die club voetballen. “Dat was ‘part of the deal’. In nota bene Rotterdam liep ik de 3e wedstrijd, geloof ik, een gecompliceerde beenbreuk op. Ik heb daarna nooit meer gevoetbald.”

Jongste hoofdtrainer
Van Lochem bleef 3 jaar bij HVV en was er ook assistent-trainer van hoofdtrainer André Wetzel. Bij SVLV in Voorschoten en bij ASC in Oegstgeest was hij hoofdtrainer. “Ik was op dat moment de jongste hoofdtrainer in de regio. SVLV ging het seizoen erna op in de fusieclub Voorschoten’97. Na ASC kwam Excelsior.” Een telefoontje in 1999 van oud-bondscoach Rob Baan, op dat moment technisch verantwoordelijke bij Feyenoord waarmee Excelsior intensief samenwerkte, bepaalde zijn verdere arbeidzame leven tot nu toe. In de presentatiegids van de club dat jaar zei de toen 30-jarige Van Lochem daarover “Ik had direct het gevoel dat er iets belangrijks in mijn leven stond te gebeuren. Hoofd jeugdopleiding van Excelsior, een droom kwam uit. Voetbal is geen werk, dat is mijn leven.”

Support
Inmiddels woonde hij al met zijn vrouw Liesette in Waddinxveen . “Ze komt ook uit Voorburg. We zitten al 33 jaar aan elkaar vast en waren onlangs 25 jaar getrouwd. Liesette had niet veel met voetbal. Ze support ons nu met volle overgave. Jesse (20) en Tygo (16), onze zonen, voetballen ook. Jesse speelt bij Be Fair in het 1e elftal; Tygo, die ook bij Be Fair voetbalde, voetbalt komend seizoen bij Wilhelmus, waar mijn vader ooit met voetballen begon. Ze gaan ook werken in de sport. Jesse zit op de HALO en loopt stage; Tygo is dit schooljaar geslaagd en gaat komend studiejaar aan een sportopleiding beginnen. Ze geven allebei leuk les, zeg ik eerlijk. Ze hielpen me vaak bij de voetbalschool van Excelsior. Jesse was al jeugdtrainer bij Be Fair. De volgende generatie komt eraan.”

Toplichting
Van Lochem zelf maakt deel uit van CIOS-toplichting. “Vrijwel iedereen werkt in het topvoetbal. Maarten Stekelenburg, Aloys Wijnker en Marco Bout werken of werkten bij de KNVB, Albert Stuivenberg is assistent-trainer bij Arsenal in de Premier League, en Patrick van Leeuwen werkte onder anderen bij Maccabi Tel Aviv en is nu hoofdtrainer bij een club in de Oekraïne. Richard van Iterson werkt bij Ziggo Sport als voetbalverslaggever. Op zijn manier beleeft en werkt hij natuurlijk ook in het topvoetbal.” Hij heeft met veel liefde voor Excelsior gewerkt. “Ik ken de mogelijkheden en beperkingen van de club, maar denk dat we er altijd het maximale uit gehaald hebben.”

Dankbaar
Excelsior is dankbaar voor zijn jarenlange inzet, liet men in de media blijken. “Marco van Lochem heeft belangrijk werk verricht en niet alleen zichzelf enorm ontwikkeld. Veel spelers en trainers hebben onder zijn leiding stappen kunnen zetten. Zijn inzet beperkte zich niet tot de opleiding. Hij heeft de samenwerking met amateurpartners opgezet, het geven van trainerscursussen bij Excelsior gefaciliteerd en hij onderhield warme banden met clubs in binnen- en buitenland.” Voormalige jeugdspelers als Luigi Bruins (Feyenoord), Mounir El Hamdaoui (Ajax) en thans Danilho Doekhi (Vitesse, komend seizoen Union Berlin) stroomden onder zijn leiding door.

Werk van gemaakt
Oud-international Robin van Persie en Bruins spraken lovende woorden over Van Lochem, toen hij zijn vertrek aankondigde. Thans Excelsior-jeugdtrainer Bruins: “Van Lochem heeft flink werk gemaakt van video-analyse, team- en individuele begeleiding, een krachthonk en mentale training. Ik ga hem missen.” Van Persie, die al bij Feyenoord voetbalde toen Van Lochem kwam, ervaart een goede band met hem. “Excelsior is míjn club. Hier ben ik begonnen. Van Lochem zette de deuren voor mij altijd wagenwijd open. Hij gaf me altijd het gevoel dat Excelsior voor mij is, was én blijft.”

Nieuwe uitdaging
Van Lochem is toe aan een nieuwe uitdaging. Hij was tijdens zijn dienstverband al 2 jaar analist voor het nationale elftal van Kazachstan, voor welk land hij tegenstanders bekeek en verslag uitbracht. Hij is nu voor 3 maanden in Egypte. “Ik ben ook een avonturier. Mijn naam is ook bij andere clubs gevallen. Bij de Proxy S.C. Football Academy ga ik structuur neerzetten en trainers opleiden. De club bestaat pas sinds 2019. Een contactpersoon die ik via Excelsior heb leren kennen nodigde mij in maart uit om te praten en om de WK-kwalificatiewedstrijd Egypte-Senegal bij te wonen, écht een hele belevenis . Ik ben er al begonnen. Mijn vrouw en zonen komen in augustus op bezoek .”

Wat de toekomst verder brengt is nog ongewis. “Misschien dat het contract nog wordt verlengd, maar dat moet ik uiteraard zelf ook nog aanzien. Er spelen nog zaken in Nederland en in andere landen Mijn deur staat altijd open voor nieuwe uitdagingen.”

Marco van Lochem in Egypte; een jongensboek.
Marco van Lochem nam als Hoofd Jeugd Opleidingen nog regelmatig jeugdtrainingen op zich bij Excelsior (foto: AW).

Uit de krant

Uit de krant