Boekenexpert William Segers introduceert Jeroen Windmeijer.
Boekenexpert William Segers introduceert Jeroen Windmeijer.

Lezing Jeroen Windmeijer in Boekenhuis Marianne

Actueel 408 keer gelezen

Voorburg - De bekende Nederlandse thrillerschrijver Jeroen Windmeijer heeft op 28 juli een druk bezochte lezing gehouden in het Goede Doelen Boekenhuis Marianne in Voorburg. 

Windmeijer vertelde het verhaal achter zijn negen thrillers, waarvan nummer 9 (De Magdalena Codex) in het najaar verschijnt. Windmeijer wordt terecht de Nederlandse Dan Brown genoemd. In zijn debuut (De bekentenissen van Petrus) vind je de bekende Dan Brown-ingrediënten terug: een mysterieus oud document, waarvan de vinder pas geleidelijk de betekenis doorgrondt; gewelddadige belagers die op dat document uit zijn; een duo dat verliefd op elkaar wordt; achtervolgingen in een historische plaats. Windmeijer past die mix geheel op zijn eigen wijze toe.


Jeroen Windmeijer over De Magdalena codex (foto’s: Marianne Knijnenburg). 

Windmeijer werkt met ijzeren discipline aan zijn boeken. Eerst verricht hij drie à vier maanden onderzoek en vervolgens verwerkt hij de resultaten daarvan in zijn thriller. Hij produceert gemiddeld een boek per jaar. Zijn inspiratie put hij uit verschillende bronnen. Voor drie boeken (Het Isisgeheim, Het Evacomplex en de Magdalenacodex) heeft hij samengewerkt met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg.

Als lezer van zijn boeken vraag je jezelf voortdurend af in hoeverre feiten de basis van het verhaal zijn. Een goede vraag omdat Windmeijer er ook niet voor terugschrikt de publiciteit te zoeken met zogenaamde ontdekkingen van historische documenten. Het Leids archief heeft aan veel mensen moeten uitleggen dat zijn in de krant gepubliceerde vondst van een document over The Pilgrims een 1 aprilgrap was. Zo blijven zijn boeken inspireren voor een eigen speurtocht naar de achterliggende feiten.

Goede Doelen Boekenhuis Marianne is te vinden aan de Franse Kerkstraat 5a in Voorburg. Het Boekenhuis ontvangt alle boeken en CD’s om niet en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Met de opbrengst steunt het Boekenhuis Nederlandse goede doelen met ANBI-registratie. In de maanden juli, augustus en september is het goede doel het Huygens Festival in het Huygenskwartier Voorburg.

Jeroen Windmeijer over De Magdalena codex (foto's: Marianne Knijnenburg).

Uit de krant

Uit de krant