Er is in Leidschendam-Voorburg veel behoefte aan verbondenheid in buurten (foto: pr Oranjefonds).
Er is in Leidschendam-Voorburg veel behoefte aan verbondenheid in buurten (foto: pr Oranjefonds).

Al meer dan 50 activiteiten op Burendag

Actueel 654 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Er is in Leidschendam-Voorburg veel behoefte aan verbondenheid in buurten, zo blijkt uit het aantal aanmeldingen voor Burendag dit jaar. Met nog een paar dagen te gaan tot Burendag (24 september), is er ook al een recordaantal activiteiten aangemeld in de provincie.

Dat maakten organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts onlangs bekend. In 2021 stond de teller op 1084. Ook landelijk breekt het aantal aanmeldingen alle records; er zijn al meer dan 8100 activiteiten aangemeld. Zo’n 1800 meer dan het oude record van 6.300 deelnemende buurten in 2021.

Prinsenhof

Prinsenhofevenementen organiseert zaterdag 24 september van 12.00 tot 17.00 uur een gezellige bijeenkomst bij het basketbalveld in het Prinsenhofpark te Leidschendam. Er zal een springkussen zijn, spelletjes en de kinderen kunnen geschminkt worden. De lokale dansschool Creasi zal optreden. In een partytent kunnen de buurtbewoners met elkaar in gesprek. Er is een kleedjesmarkt. Hiervoor hoeft men zich niet op te geven. De gemeente zal aanwezig zijn met informatie over duurzame energie en wat tips om energie te besparen door bv. isolatie. Ook is er aandacht voor het aanbieden van afval en het belang van het niet voeren van vogels vanwege overlast door meeuwen en ratten in de gemeente. Het voeren van brood is schadelijk voor vogels en in Leidschendam-Voorburg geldt sinds kort een vogelvoerverbod. Er is drinken voor de kinderen en baklava. Ook is er voor iedere bezoeker een pannenkoek.

Bovenveen

Bovenveen Samen presenteert zaterdag 24 september van 11.30 tot 15.00 Burendag 2022 Een Jan Plezier met twee paarden toert gratis door de wijk Bovenveen. De 5 haltes zijn de locaties van de 5 deelnemende organisaties uit Bovenveen. U kunt opstappen bij de Koningkerk, Reakt, Middin, De Groene Loper van Woej en bij de tuinvereniging aan de Br. Ingenhoeslaan. Bij ieder halte wordt u hartelijk ontvangen bijgepraat over wat er te doen en te nuttigen is. De route door de wijk symboliseert de verbinding en het samen optrekken van de buurtorganisaties.

Voor kinderen zijn er op het kerkplein Oudhollandse spelen zoals blikjes gooien, stoepkrijten en schminken. Een rondleiding door de tuin krijgt u bij de tuinvereniging Nic. Beets, waar u jam en honing kunt kopen. Reakt, Middin en de Groene Loper hebben Open Huis. 

Wilt u meedoen met een soepwedstrijd; lever uw inzending dan om 12.00 uur in bij de Koningkerk. Daar kunt u gratis een broodje en wat te drinken krijgen. 

Heb u weleens van de Peking Opera gehoord? Rond 12.30 uur wordt uitleg gegeven over de muziek en de authentieke instrumenten en natuurlijk hoort u een stukje Peking Opera muziek. Er is ook andere muziek en tussendoor zijn er straatinterviews met mensen uit Bovenveen. 

In de kerk hangt (alleen deze dag tussen 12.00 en  15.00 uur.) een expositie van kleur tekeningen voor volwassenen. Hebt u interesse, dan kunt u uitleg krijgen. Mocht u ook willen deelnemen door één of meer van uw werken te tonen, neem dan s.v.p. contact op met fenomeenbovenveen@gmail.com of tel. 06-45906050.

Lichtpuntjes Voorburg zamelt houdbare producten in voor buurtbewoners in de knel. Graag bij de kerk inleveren en het zal zeker goed terecht komen.

Ons Tolhuis

Bij wijkgebouw Ons Tolhuis aan de Horre 1 in Leidschendam. is het op 24 september Nationale Burendag. De start is die dag om 11.00 uur met gratis koffie/thee of limonade en een presentatie over de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. Vanaf 12.00 uur is er een sjoelfestival voor alle leeftijden met als hoofdprijs een slagroomtaart. Inschrijven: in de kleine zaal. Verder is er ook een rommelmarkt. Om 12.30 uur beginnen de activiteiten voor kinderen, zoals cupcakes versieren, happy stones schilderen, een chocoladefontein en een grabbelton. De clubs exposeren schilderijen en patchwork. Het buurtpreventieteam geeft samen met de wijkagent informatie. Voor meer informatie kan je mailen met Marion Boxhoorn, boxhoornster@gmail.com. Wil je als wijkbewoner uit Leidschendam-Zuid nog iets met je buren bespreken, dit is je kans. Mail dan met Fia Vader bestuurslid1@ons-tolhuis.nl Zij doet dan een oproep via Facebook, zodat je over het betreffende onderwerp met elkaar in gesprek kan. De burendag duurt tot 15.00 uur.

WZH Schoorwijck

WZH Schoorwijck nodigt haar buren uit  om op zaterdag 24 september van 14.00-16.30 uur kennis te maken met het woonzorgcentrum aan de Zaagmolenstraat 96 in Leidschendam. Schoorwijck is een huis waar u kunt wonen als het thuis moeilijk is of niet meer lukt door een chronische, lichamelijke ziekte. Bij WZH vindt u mogelijk een nieuw thuis. Samen wordt bekeken wat u zelf kunt en wilt, en hoe u hierbij kan worden geholpen. Verder staat er met een informatiekraam, waar u al uw vragen kunt stellen. Niet alleen over het wonen op deze locatie maar ook over vacatures en vrijwilligerswerk bij WZH Schoorwijck. U komt alles te weten over de functies en werkzaamheden. Men wordt de 24e september om 14.00 uur ontvangen met koffie en gebak in het restaurant. Vanaf 14.30 uur zijn er elk half uur rondleidingen en presentaties. En er zijn leuke en laagdrempelige activiteiten.

Dit is slechts een aantal van de activiteiten inde gemeente op Burendag. Het is nog altijd mogelijk om een activiteit aan te melden via Burendag.nl. De activiteit is dan zichtbaar op de interactieve landkaart. Op de website kunnen deelnemers ook inspiratie, tips en draaiboeken vinden en om Burendag een groot succes te maken.

Uit de krant

Uit de krant