In Leidschendam-Voorburg gaan 21 verenigingen op pad om geld voor hun club te verdienen (foto: pr Merel van Dooren).
In Leidschendam-Voorburg gaan 21 verenigingen op pad om geld voor hun club te verdienen (foto: pr Merel van Dooren). MEREL V DOOREN

Veel lokale deelnemers aan Grote Clubactie

Actueel 317 keer gelezen

Afgelopen weekend zijn 21 verenigingen uit Leidschendam-Voorburg gestart met de verkoop van loten voor hun club.

Voor veel Nederlanders is ‘hun club’, ook anno 2022, onmisbaar. Verenigingen zorgen voor sociale samenhang, het zijn plekken waar vriendschappen voor het leven worden gesloten, waar het eigen talent wordt ontdekt en gezamenlijk mooie momenten worden beleefd. De Grote Clubactie is de grootste, en meest breed gedragen, fondsenwervende actie voor sport-, cultuur- en hobbyverenigingen. Door loten te verkopen, dragen leden actief bij aan het realiseren van hun verenigingsdoelen.

Het lokale karakter is nog steeds de grote kracht: je koopt een lot van een bekende om een plaatselijke vereniging te ondersteunen. Zo geven de vrijwilligers de eigen sportvereniging, hobby- of culturele clubs, carnavals- of muziekverenigingen - een financieel steuntje in de rug. Het sociale effect van de Grote Clubactie is eveneens groot. Met z’n allen loten verkopen brengt een extra gevoel van saamhorigheid binnen de club. Of de leden nu langs de deuren gaan, toffe TikTok-filmpjes delen om de actie meer aandacht te geven, een Whatsappje sturen om zo online loten te verkopen of een klapper maken met een Superlot. Samen zetten ze zich in voor hetzelfde doel. Het zorgt in de gemeente voor meer sociale cohesie.

Frank Molkenboer, Algemeen Directeur van de Grote Clubactie: “Transparant, toegankelijk, doelgericht en functioneel. Zo hebben de oprichters de geldinzamelingsactie voor verenigingen in 1972 bedoeld en zo werken we nog steeds. We zijn er trots op dat dit jaar opnieuw ruim 350.000 leden van verenigingen in het hele land zich weer inzetten voor hun club om zoveel mogelijk loten te verkopen. Vorig jaar werd nog een recordopbrengst van 10,7 miljoen euro opgehaald, we hopen dit nieuwe record tijdens het jubileumjaar te verslaan!”

Peer Claessens, de zoon van oprichter Pierre Claessens is trots dat het initiatief van zijn vader en zijn vriend Gerrit van den Broek maatschappelijk gezien nog steeds zo krachtig voortleeft: “Het voortbestaan van verenigingen garanderen en veilig stellen, dat hadden Pierre en Gerrit voor ogen. Daarom gaat van elk verkocht lot 80% direct naar de clubkas.”
Dit jaar doen in de gemeente Leidschendam-Voorburg de volgende clubs mee: Scouting Livingstone-Miriam, Zangerver. Concordia, Forum Sport, Badminton Club Voorburg, VMHC Cartouche, muziekvereniging Forum Hadriani, LV Gymnastics , Scouting Orion, Muziekvereniging Kunst voor het Volk, CobraNova, RKAVV, Stompwijk 92, Badmintonclub Orbiton, Manege Hestar, Voorburgs Operakoor, Showband ‘75, VOLEVO, Scouting Damherten, Creasi dans en de Voorburgse Rugby Club.

Uit de krant

Uit de krant