Melchior Vesters won de prestigieuze Elise Mathilde essaywedstrijd op het gebied van Nederlandse taalkunde, geschiedenis en letterkunde.
Melchior Vesters won de prestigieuze Elise Mathilde essaywedstrijd op het gebied van Nederlandse taalkunde, geschiedenis en letterkunde.

Docent Veurs Lyceum wint unieke essayprijs

Actueel 443 keer gelezen

Docent Nederlands van het Veurs Lyceum, Melchior Vesters, heeft een essayprijs gewonnen. 

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, een geleerd genootschap dat al bestaat sinds 1766, houdt sinds 2018 jaarlijks de prestigieuze Elise Mathilde essaywedstrijd op het gebied van Nederlandse taalkunde, geschiedenis en letterkunde. Dit jaar was het onderwerp de rol die literatuur kan spelen in tijden van crisis. Melchior Vesters vermengde kennis van filosofie en literatuur met zijn ervaringen als docent Nederlands, zoals met leerlingen in havo 4 die soms het contact met literatuur zijn kwijtgeraakt, maar ook met democratische waarden. Gelukkig was dit een herinnering van vóór zijn tijd op het Veurs Lyceum.

Het essay is een vrij persoonlijk genre waarin je je gedachten vormgeeft. Leuk hieraan is dat je echt kunt laten zien hoe goed je je taal beheerst: inhoud en stijl gaan hand in hand. Een tip voor leerlingen die interesse hebben in een taal- en cultuurstudie: er zijn allerlei verenigingen die hechten aan slimme gedachten in een mooie vorm. Er zijn dan ook meer wedstrijden dan je denkt. Zo organiseert de Universiteit Leiden voor scholieren het Max Havelaar toesprakentoernooi.
Het Veurs Lyceum zet actief in op taalbeleid, omdat de school het belangrijk vindt om bij alle leerlingen de taalvaardigheid en motivatie om te lezen te stimuleren.

Uit de krant