Afbeelding

Participatietrajecten energiestrategie moeten zorgvuldiger

Actueel 723 keer gelezen

Leidschendam - Inwoners uit Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg oordelen kritisch over het participatietraject rondom de regionale energiestrategieën. 

Zo weten zij niet wat er met hun inbreng is gedaan en hebben zij het eindresultaat nooit ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rekenkamercommissie voor de vier gemeenteraden. Een regionale energiestrategie beschrijft o.a. de mogelijke locaties voor windmolens en zonnepanelen in een bepaalde regio.

Inwoners uit Leidschendam-Voorburg participeerden in 2020 en 2021 bij de totstandkoming van de regionale energiestrategie voor de regio Rotterdam Den Haag. Tijdens het onderzoek van de Rekenkamercommissie zijn die inwoners bevraagd. Zij waren kritisch over het uitgevoerde participatietraject. De inwoners betwijfelen namelijk of participatie bijdraagt aan meer invloed op de besluitvorming. Maar ook of daardoor een grotere betrokkenheid ontstaat en belangen zorgvuldiger worden afgewogen. 

De Rekenkamercommissie adviseert de vier gemeenteraden om participatietrajecten van toekomstige regionale energiestrategieën zorgvuldiger uit te voeren en te evalueren. Het is met name van belang om deelnemende inwoners beter te informeren over wat er met hun inbreng is gedaan. Als de belangen van mensen uit buurgemeenten in het geding zijn (zoals bij een windmolenlocatie langs een gemeentegrens) zouden zij hiervoor ook uitgenodigd moeten worden.

De colleges van B&W van de gemeenten hebben positief gereageerd op de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie. In Leidschendam-Voorburg is het merendeel van de aanbevelingen door het college overgenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant