Inmiddels is de burgemeester een vaste gast geworden op de verjaardag van Ria van Ham-Schoenmaker.
Inmiddels is de burgemeester een vaste gast geworden op de verjaardag van Ria van Ham-Schoenmaker.

Burgemeester feliciteert 109-jarige Ria van Ham

Actueel 318 keer gelezen

Inmiddels is de burgemeester een vaste gast geworden op de verjaardag van Ria van Ham-Schoenmaker. Dat is nu eenmaal zo als je al meer dan een eeuw leeft. Afgelopen zondag bezocht burgemeester Jules Bijl haar in WZH Vliethof in Voorburg, om haar te feliciteren met haar 109e verjaardag. 

Ria van Ham-Schoenmaker is van 1913. Een klein jaar voor de Eerste Wereldoorlog. Anno 2022 is zij de oudste inwoner van Leidschendam-Voorburg en één van de oudste mensen in Nederland. De oudste persoon, Leny Mackenbach uit Rotterdam, werd geboren in 1912 en is dus slechts een ruime elf  maanden ouder dan Ria. Ook de Wieringse Marina van der Es-Siewers moet zij nog voor laten gaan. Die is acht maanden ouder. 

Familie
Mevrouw van Ham werd op 20 november 1913 geboren in de Riouwstraat in Den Haag. In haar lange leven heeft ze heel wat meegemaakt. Een deel van haar jeugd bracht ze door op een kostschool en ze werkte onder andere in het Domburg Badhotel en in Hotel du Passage in Den Haag.
Via Rijswijk kwam zij een jaar of 21 geleden terecht in Voorburg. Enkele jaren daarvoor, in 1992, verloor zij haar man toen zij samen een cruise maakten. Naast haar zoon Hendrik, die eigenlijk in Amerika woont maar terugkwam om voor haar te helpen zorgen, heeft zij een zoon van die in Portugal verblijft. Haar dochter overleed in 2012. Tot 2019 woonde mevrouw van Ham nog ‘zelfstandig’ aan de Raadhuisstraat in Voorburg, maar ze heeft het sindsdien erg naar haar zin in WZH Vliethof.

“Blijven ademen”
Ria komt kennelijk uit een sterk geslacht, want ook twee van haar broers bereikten hoge leeftijden. Maar ook zelf is ze sterk, want ze overleefde tot twee keer toe corona. “Dat was een heel gedoe, met die mondkapjes en beschermingsmiddelen”, herinnert Hendrik zich. Ria zelf is nuchter over haar hoge leeftijd: “Gewoon door blijven ademen”, is haar advies. Bovendien slikt zij dagelijks een groente- en fruitcapsule en eet ze een lekkere haring. “En niet alleen zijn, scheelt ook een heel stuk”, is haar zoon Hendrik van mening. Ze is dol op visite. Om haar heen staat een hele kring van familie en hulpverleners, van haar zoon tot schoondochter, vrijwilligers en professionele zorgverleners. Mevrouw Van Ham is geen nacht alleen. Ook Hendrik is vrijwel dagelijks bij haar.

Uitje
Op zaterdag bezoekt ze, in haar rolstoel, de markt, haar wekelijkse uitje. Verder is ze opgewekt en mag ze graag genieten van muziek. Eén van haar lievelingsnummers is ‘Het Kleine Café aan de Haven, van de onlangs overleden Pierre Kartner. Ze neuriet dan graag mee. En wij zingen natuurlijk ‘Lang zal ze leven.’ 

Uit de krant

Uit de krant