
Met elkaar werken aan afvalscheiding en -vermindering
Actueel 622 keer gelezenLeidschendam-Voorburg - Het college gaat in gesprek met de gemeenteraad en inwoners over het beter scheiden en verminderen van de hoeveelheid afval. Daarvoor worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd.
Dit jaar wordt naar verwachting circa 212 kilo restafval per inwoner opgehaald. Dat is minder dan vorig jaar. Wethouder Marcel Belt: “Een mooie stap in de goede richting naar de landelijke doelstelling van maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar, maar we zijn er nog niet. Ongeveer 2/3 van het restafval bestaat nu uit nog materialen die hergebruikt zouden kunnen worden. Zonde, want dit komt nu terecht in de verbrandingsoven, waar verbrandingsheffing voor wordt betaald. Dit zorgt bovendien voor extra CO2-uitstoot. Afval nog beter scheiden en restafval verminderen is niet alleen goed voor het milieu en een schone leefomgeving, maar houdt ook de afvalstoffenheffing betaalbaar. Over hoe we dit willen doen gaan we met raad en inwoners in gesprek. Daarbij zoeken we naar balans tussen kosten, duurzaamheid en service.”
Er zijn al belangrijke stappen genomen om het restafval in de gemeente te verminderen. Zoals de KCA-route (Klein Chemisch Afval) en de invoering van de ja/ja sticker vanaf 2023. Ook de PMD-container voor laagbouwwoningen draagt bij aan het verminderen van restafval. Minder PMD bij het restafval zorgt er o.a. voor dat de afvalstoffenheffing in 2023 niet hoeft te stijgen.
De gemeente wil inwoners ondersteunen bij het scheiden van hun afval. Wat in de ene wijk goed werkt, kan in een andere wijk als lastig worden ervaren. Het uitgangspunt hierbij is dat er per woningtype wordt gekeken wat het beste past. Het college wil eerst met de raad in gesprek over het afvalbeleid om dan vanaf april 2023 bijeenkomsten te houden voor inwoners.