De cover van het boek 'Onze band is nooit voorbij'.
De cover van het boek 'Onze band is nooit voorbij'.

Voorburgse schrijft boek over overleden zusje

Actueel 2.376 keer gelezen

Voorburg - Op Wereldlichtjesdag, 11 december 2022, verschijnt het boek Onze band is nooit voorbij. Hierin vertelt de 24-jarige Suzanne Houterman uit Voorburg het verhaal van haar overleden zusje Eline (12).

“Die 11 september 2006 leek een normale maandag”, vertelt Suzanne. “Mijn zus Eline startte met haar tweede week op de middelbare school en pakte haar tas in. Rond 8.10 uur gaf ze ons allemaal een kus op de wang en riep ‘tot vanmiddag’. Ik zwaaide haar uit totdat ik haar niet meer zag, zoals ik dat iedere schooldag deed”.

Tien minuten later ging de huistelefoon bij de familie Houterman. Eline was geschept door een taxi. De chauffeur die de file wilde ontwijken reed plankgas over een verkeerde weghelft. “Toen mijn moeder en ik bij de plek van het ongeluk aankwamen zagen we de traumahelikopter naar beneden zakken”, zegt Suzanne. “We raakten helemaal in paniek. Eline heeft nog enkele dagen op de IC gelegen. Maar de artsen konden niets meer voor haar doen”.

Onze band is nooit voorbij is het eerste Nederlandse boek waarin jongeren vertellen over hun overleden broertje of zusje. Het is een initiatief van Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes begeleidt bij het rouwproces. Onder begeleiding van therapeuten en ouders hebben de jongeren tijdens een speciaal voor hen georganiseerd schrijfweekend hun verhaal op papier gezet.

“Het verlies van een broertje of zusje heeft een enorme impact op het leven van jongeren”, aldus rouwtherapeut Leoniek van der Maarel. “Niet alleen hebben ze te maken met hun eigen verdriet, ze zien ook de pijn van hun ouders. En om hen niet nog meer overstuur te maken, uiten ze vaak hun eigen verdriet niet. De jongeren die meeschreven aan dit boek hebben door het lotgenotencontact en het schrijfproces hun ervaringen en emoties kunnen delen”.

“Op dit moment doe ik opleiding social work”, vervolgt Leoniek. “Ik had nooit verwacht dat ik een studie zou kiezen waarbij ik dagelijks met anderen gesprekken moet voeren. Vroeger was ik verlegen en sprak ik bijna niet. Na het overlijden van mijn zus moest ik opeens zelf contact maken met leeftijdgenootjes. Ik wil me gaan verdiepen in het lotgenotencontact voor jongeren die rouwen, want het is hard nodig dat deze jongeren meer steun en begeleiding krijgen”.

Op Wereldlichtjesdag, zondag 11 december 2022, steken mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsjes aan. Door de verschillende tijdzones ontstaat er een golf van licht die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind steunt en laat beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Kijk voor meer informatie op stichtingnooitvoorbij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant