Leden, leiding, ouders en bestuursleden van Scouting Damherten met buurtbewoners en raadsleden bij het clubgebouw aan de Van Ruysdaellaan, aan de rand van Stadstuin Rusthout (foto: pr).
Leden, leiding, ouders en bestuursleden van Scouting Damherten met buurtbewoners en raadsleden bij het clubgebouw aan de Van Ruysdaellaan, aan de rand van Stadstuin Rusthout (foto: pr).

Flink wat werk verzet tijdens NLdoet

Actueel 662 keer gelezen

In Leidschendam-Voorburg werden op 10 en 11 maart op minstens 10 locaties (maar waarschijnlijk meer) allerlei activiteiten georganiseerd tijdens NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland.  

Op 11 maart deed Scouting De Damherten mee aan NLdoet. In en rond het clubhuis in park Rusthout zijn een groot aantal klussen opgepakt door de leden, leiding, ouders en bestuursleden van de Scouting. Ook waren enkele enthousiaste buurtbewoners en raadsleden aanwezig om een helpende hand te bieden.

Elk jaar is de actie van NLdoet een mooi moment om klussen die al een tijdje op de planning staan in 1 keer met veel mensen aan te pakken. Dit jaar stonden een aantal klussen in teken van de duurzaamheid. Zo zijn de verwarmingen voorzien van radiatorfolie en de verwarmingsbuizen geïsoleerd. Ook is de vloer van de grote zaal voorzien van een nieuwe duurzame toplaag. Dit werd mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Richard Leendertse Tuin- en Landschapsontwerpen. 

Naast klusactiviteiten in het clubhuis heeft een aantal mensen ook zwerfvuil opgeruimd in het park en de naastgelegen parkeerplaats. Hiermee wordt de lijfspreuk van de oprichter van scouting Lord Baden-Powell in ere gehouden: “Laat de wereld een stukje beter achter dan dat je het aantrof.” 

Hans Peter Klazenga, raadslid Gemeentebelangen (GBLV): “Elk jaar doet GBLV mee aan NLdoet. Zo hebben we in het verleden geholpen in de Stadstuin, bij de voedselbank en Dansen aan de Vliet. Als oud-Scout van de Damherten vind ik het leuk dat we dit jaar helpen bij de Damherten. Scouting helpt jonge kinderen te vormen tot zelf bewuste mensen die midden in de maatschappij staan met oog voor anderen. Het is goed om tijdens het werken te spreken met de leiding en leden over hoe Scouting vandaag de dag functioneert en welke uitdagingen er liggen.”

VVD LV deed mee

Ook de VVD Leidschendam-Voorburg was dit jaar weer van de partij. Verschillende leden van de fractie, het bestuur en leden van de VVD LV hielpen dit jaar bij de scouting Satoko Kitahara in Leidschendam. Op zaterdag 11 maart gingen zij met opgestroopte mouwen aan de slag om te helpen met het maken van borden voor de lokalen en het kamp van de scoutingvereniging.

“De VVD Leidschendam-Voorburg zet zich graag in voor (sport)verenigingen en roept dan ook iedereen op om als vrijwilliger ook zijn of haar steentje bij te dragen. Leidschendam-Voorburg heeft een groot verenigingsleven en er zijn binnen onze gemeente veel leuke activiteiten voor jong en oud. Verenigingen brengen mensen bij elkaar, dat is precies wat wij willen bereiken en waar wij ons hard voor maken’’ aldus Laurens van der Linden VVD, woordvoerder Sport en Cultuur.

ACM in actie bij Stichting IBCE

Een team van 10 collega’s van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit Den Haag heeft vrijdag 10 maart geholpen met het opknappen van het pand van de Stichting IBCE in Leidschendam. IBCE is gevestigd in een oude basisschool aan de Valkhof. Verschillende ruimtes konden wel een likje verf gebruiken.


Mensen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hielpen mee met het opknappen van het pand van de Stichting IBCE in Leidschendam. 

Zeynep H. Killi, initiatiefneemster van de Stichting, ontving hen met open armen, koffie en thee en genoeg spullen om te klussen. De vrijwilligers gingen met enthousiasme aan de slag met het verven van muren, deuren en kozijnen. Tussendoor werd er kleurige verf bijgekocht om de ruimtes een extra vrolijk tintje te geven. Samen met Zeynep hebben de ACM’-vrijwilligers daarna genoten van een heerlijke Koerdische lunch. Na de lunch volgde met hernieuwde energie een tweede klusronde. Met veel enthousiasme vertelde Zeynep tijdens het klussen en de lunch over het mooie werk van IBCE. Door alle leuke en leerzame activiteiten die IBCE organiseert ontstaat er verbinding en worden kansen vergroot. 

De ACM gaf aan graag nog een keer bij een activiteit of actie van de Stichting IBCE te komen helpen. “NL Doet, wat een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en te horen over de goede initiatieven van welzijnsorganisaties in de buurt!”

Hospice in het zonnetje

Na een week van natte sneeuw, regen, wind en temperaturen van maar net boven de nul was het op zaterdag 11 maart ineens een prachtige dag. Onder het motto ‘je krijgt wat je verdient’ maakten meer dan twintig deelnemers aan NLdoet 2023 dankbaar gebruik van het onverwacht mooie weer. Zo werd de zijgevel grondig gereinigd en werd de tuin en de parkeerplaats goed aangepakt.


Tussen alle werkzaamheden door was er bij het hospice ook nog even kort de gelegenheid om van het zonnetje te genieten.

Maar ook binnen werd hard gewerkt. Verdeeld in meerdere ploegen gingen vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden van het Vliethuys én van Rotary Rijswijk gewapend met emmer, borstel, spons en dweil aan de slag.

Natuurlijk was er tussen het werk door tijd voor een kop koffie en een broodje, maar de dag stond vooral in het teken van de grote schoonmaak. En dat was na afloop te zien! Zowel binnen als buiten ziet het Hospice er weer tiptop uit. Laat de lente maar komen.

Tussen alle werkzaamheden door was er bij het hospice ook nog even kort de gelegenheid om van het zonnetje te genieten.
Mensen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hielpen mee met het opknappen van het pand van de Stichting IBCE in Leidschendam.

Uit de krant