Suzanne Kok wil het raadslidmaatschap en de politiek positief onder de aandacht brengen met als doel een meer diverse gemeenteraad over 3 jaar.
Suzanne Kok wil het raadslidmaatschap en de politiek positief onder de aandacht brengen met als doel een meer diverse gemeenteraad over 3 jaar.
RAADSLID VAN NU

Suzanne Kok (PvdA) ambitieus en enthousiast

Actueel 1.072 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - “Een gemeente waar meestal de VVD de grootste partij is, een partij die zich druk maakt over een aanlegsteiger voor sloepjes terwijl in meerdere wijken kinderen in armoede opgroeien, kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Dat raakt mij. Daar wil ik wat aan doen,” zegt PvdA-raadslid Suzanne Kok. “Het heeft mij verbaasd hoe goot de kloof tussen arm en rijk is binnen deze gemeente.”

Door Inge Koot

De 28-jarige Kok is sinds haar 19e lid van de PvdA. Zij is opgegroeid in Nijmegen en heeft daar bestuurskunde gestudeerd. “Ik wilde eigenlijk kinderpsycholoog worden maar in 4VWO werd ik gegrepen door het vak maatschappijleer. Ik vond dat zo interessant en kreeg steeds meer het gevoel dat ik iets voor de samenleving wilde doen.” Zij heeft 5 jaar als senior adviseur bij de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen gewerkt. Sinds kort werkt zij als beleidsadviseur bij het Centrum Seksueel Geweld. Een stichting die 24/7 acute medische, forensische en psychologische hulp biedt aan slachtoffers van seksueel geweld.

Toen Kok 3 jaar geleden in Voorburg kwam wonen heeft zij zich direct gemeld bij de lokale PvdA-fractie. Er was op dat moment een vacature in het bestuur die zij graag wilde vervullen. Vervolgens werd zij campagnecoördinator voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. “Ik vond dit zó leuk maar merkte steeds sterker dat ik mij verkiesbaar wilde stellen.” En zo kwam zij op plek 4 op de kandidatenlijst te staan. Helaas behaalde de PvdA maar drie zetels maar door het grote aantal voorkeursstemmen belandde Kok toch direct in de gemeenteraad. “Ik heb keihard campagne gevoerd. Veel gesproken met bewoners uit mijn woongebied Voorburg Noord. Ik heb persoonlijke brieven rondgebracht in de wijk. Daarbij wordt er ook vaak eerder op een vrouw gestemd als men de kandidaten niet persoonlijk kent.”

Kok heeft de portefeuille samenleving onder haar hoede. Daaronder valt onder andere jeugdzorg, WMO, integratie en onderwijs. Zij heeft het afgelopen jaar energiearmoede binnen de gemeente op de raadsagenda gezet. “Mensen zitten letterlijk in de kou. Zij hebben schulden en dit resulteert in stress. Wij wilden dit zichtbaarder maken en dat is gelukt. Er is inmiddels een plan van aanpak gepresenteerd door de gemeente waar wij nog wel veel kritische vragen over hebben. Maar de eerste stap is gezet.”

Als oppositiepartij vindt Kok dat zij best leuke resultaten hebben geboekt het afgelopen jaar. Zo was de rechtencheck die de gemeente uitvoerde op mensen die leven van een uitkering, een doorn in het oog van Kok. “Een ambtenaar wordt op pad gestuurd om een half miljoen euro te bezuinigen door zoveel mogelijk mensen te controleren op hun uitkering. Wij hebben ervoor gezorgd dat het bezuinigingsbedrag is gehalveerd en dat het nu meer een welzijnsgesprek is.” Dat de subsidie voor maatschappelijke organisaties vervroegd wordt geïndexeerd is ook een succesje van de fractie. “We hebben hierdoor onder andere kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld meerdere wijkcentra door de hoge energieprijzen hun deuren zouden moeten sluiten.”

Kok wil het raadslidmaatschap en de politiek positief onder de aandacht brengen met als doel een meer diverse gemeenteraad over 3 jaar. “Grote groepen zijn niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Die ga ik proberen te motiveren voor het raadswerk. In heel veel mensen schuilt een raadslid in de dop,” sluit zij enthousiast af. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant