Buurtprevent Christine in Leidschendam Zuid (foto: gemeente LV).
Buurtprevent Christine in Leidschendam Zuid (foto: gemeente LV).

Gemeente op zoek naar extra ogen en oren in de wijk

Actueel 807 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - “Het is fijn om een bijdrage te leveren aan een veilige en leefbare buurt.” Dat vindt Christine Lommerse. Samen met 13 andere buurtbewoners vormt zij het buurtpreventieteam van Leidschendam-Zuid. Nieuwe leden zijn altijd welkom.

Christine is coördinator van het buurtpreventieteam dat bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. “Elke week maakt een team van 3 personen een ronde door onze wijk. We wisselen elkaar af: iedereen loopt gemiddeld eens in de 3 weken. Wat ons opvalt melden we bij de gemeente of politie. Denk aan een loszittende stoeptegel, zwerfafval of een boom die op omvallen staat.”

Met een app zijn de meldingen snel en makkelijk door te geven. “Die app is speciaal voor de buurtpreventieteams gemaakt”, vertelt Christine. “Via de app gaat de melding door naar de instantie die de melding beoordeelt en zo nodig oplost.” En dat laatste kan heel snel gaan weet Christine. “Als we een loszittende stoeptegel melden, dan is dat vaak de volgende dag al opgelost. Dat motiveert ons natuurlijk enorm om ons in te blijven zetten voor onze wijk.” Zaken die direct aandacht vragen, melden de buurtpreventen direct bij de meldkamer van de politie. “We zagen laatst een stroomdraad die laag over de weg hing. Als daar een vrachtwagen tegenaan rijdt, dan loopt dat niet goed af. Dat melden we meteen.”

Christine heeft ook korte lijntjes met de wijkagent. “Ik kan haar altijd bellen om te overleggen. Bijvoorbeeld als mensen last hebben van de buren of van jongeren die rond hun huis hangen. Dan gaat de wijkagent met deze mensen in gesprek.”

De buurtpreventen spreken ook met buurtbewoners over inbraakpreventie. “Zien we bijvoorbeeld op een openstaand raampje waar een inbreker makkelijk door naar binnenkomt, dan bellen we aan. We wijzen mensen ook op het belang van goede verlichting om inbraak te voorkomen, vooral als er veel struiken voor de ramen en deuren staan. De meeste buurtbewoners vinden dat prima en fijn.” Ook tijdens de rondes krijgen de buurtpreventen vaak positieve reacties. “We zeggen iedereen gedag, maken her en der een praatje. We horen vaak dat mensen het fijn vinden dat we er zijn. Het geeft ze een veilig gevoel.”

Wie zich aanmeldt als buurtprevent krijgt een training. Christine: “Die training is verplicht. Je leert dan onder andere hoe je omgaat met conflicten. Daar hebben wij in deze wijk gelukkig weinig mee te maken.” De gemeente organiseert ook regelmatig informatieavonden en excursies voor de buurtpreventen. “We hebben in februari een bezoek gebracht aan de meldkamer van de politie. Heel leerzaam en leuk om te zien hoe het daar reilt en zeilt.”

Christine is ruim 8 jaar lid van het buurtpreventieteam. “Het is leuk om te doen. Je doet leuke contacten in je eigen buurt op en het geeft een goed gevoel om een bijdrage te leveren aan een schone, veilige en leefbare buurt. Plus je hebt een middag of avond gezonde beweging te pakken.”

Bent u 18 jaar of ouder, woont u in de gemeente Leidschendam-Voorburg én wilt u meedoen aan een buurtpreventieteam of een team starten? Stuur een mail naar ikhouvanmijnbuurt@lv.nl.

Uit de krant