Burgemeester Martijn Vroom leert de gemeente kennen door in gesprek te gaan met inwoners en organisaties (foto: Frank Jansen).
Burgemeester Martijn Vroom leert de gemeente kennen door in gesprek te gaan met inwoners en organisaties (foto: Frank Jansen).
WELKOMSTINTERVIEW

Burgemeester Martijn Vroom: “Van elke ontmoeting kan ik wat leren”

Actueel 1.675 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De ambtsketen van Leidschendam-Voorburg hangt sinds 6 maart om de nek van CDA- burgemeester Martijn Vroom (48). Hiermee komt er einde aan de anderhalf jaar durende waarneming van Jules Bijl (D66) die Klaas Tigelaar (CU) opvolgde. 

Door: Inge Koot

De gemeenteraad heeft gekozen voor deze ervaren burgemeester omdat hij dicht bij de mensen staat. Dat bekrachtigt hij met de woorden: “Wat ik het allerleukste vind aan mijn vak is mensen ontmoeten.”

Vroom komt niet uit een burgemeestersfamilie, studeerde theologie en politieke filosofie en ging na zijn studie in de Tweede Kamer werken, en later als lobby-adviseur. Zijn ouders waren dominee en zijn vrouw is dominee. Gezien zijn studie zou dit een logische keuze zijn. Het leek hem echter geen goed idee om net als zijn ouders samen met zijn vrouw hetzelfde beroep uit te oefenen. Het openbaar bestuur trok hem aan en eigenlijk wist hij al snel dat hij burgemeester wilde worden. Hij werd raadslid in Schiedam en vervolgens wethouder in Noorwijk (2008-2014) en daarna in Waddinxveen (2014-2015) toen zijn eerste burgemeesterspost zich aandiende in de gemeente Krimpen aan de IJssel. Na 7,5 jaar had hij behoefte aan een gemeente met meer uitdaging. Zijn oog viel op Leidschendam-Voorburg. “Dit is een gemeente met enorme uitersten. Van villawijken tot sociale huurwoningen en alles wat er tussen zit. Je vindt hier de verstedelijkte hoogbouw en er zijn weilanden met koeien. Die uitersten maakt juist deze gemeente zo interessant.” Voordat Vroom besloot voor Leidschendam-Voorburg te gaan besprak hij dit met zijn vrouw en twee kinderen. “Zo’n beslissing neem ik niet alleen, maar gelukkig waren zij snel enthousiast. Het wonen dichtbij Den Haag, in de buurt van The Mall of The Netherlands en het strand trok de kinderen wel aan,” vertelt hij lachend.

Er zijn 342 gemeenten in Nederland en heel veel soorten burgemeesters. Waarom voelde Leidschendam-Voorburg dan als een goede match voor Vroom? “Een gemeente moet bij mij passen. Maar nog belangrijker is de wens van de gemeenteraad. Zij moeten onderzoeken of ik bij hun gemeente pas.” De keuze is op Martijn Vroom gevallen omdat de raad denkt dat Vroom een rol kan spelen in het verkleinen van de afstand tussen inwoners en de politiek en daarmee kan bijdragen aan het herstel van het vertrouwen in de politiek. “Ik geloof niet dat er een afstand is. Ik denk dat het meer wederzijds onbegrip is en argwaan naar de overheid toe. Ik vind het belangrijk dat het proces zo is geregeld dat je het samen doet. Er moeten heldere afspraken gemaakt worden over in welke fase inwoners betrokken worden bij het proces. Dat kan per proces verschillen. Wethouder Belt is het participatieproces momenteel in beleid aan het gieten. Zo komt er meer duidelijkheid voor de inwoners en weten ook raadsleden wanneer zij aan zet zijn.”

Vroom is een nuchtere burgemeester die de ambtelijke organisatie inclusief hemzelf ziet als een groep mensen die klussen klaart die niet vanzelf gaan en waarmee overheidsgeld gemoeid is. “Dit begint met goed naar mensen luisteren. Mijn gedachte is dat ieder mens ergens beter in is dan ikzelf. Dus van elke ontmoeting kan ik wat leren.”

Door met veel inwoners en organisaties in gesprek te gaan verwacht hij snel geïntegreerd te raken in Leidschendam-Voorburg. “Voor het eind van het jaar wil ik 60 organisaties gesproken hebben.” Ook gaat hij met ieder raadslid op pad om te zien hoe zij aankijken tegen de gemeente, waar zij trots op zijn er waar zij verbetering zien. Meelopen met de Buurtpreventieteams gaat hem informatie opleveren over de verschillende wijken in de gemeente. Maar ook organisaties die ergens voor staan, een initiatief hebben, een mooi verhaal willen vertellen of bijzondere plekken in de gemeente willen tonen zou Vroom graag ontmoeten. “Door al deze ontmoetingen hoop ik snel een beeld te krijgen van deze mooie gemeente.” Vroom geeft aan al blij verrast te zijn door de hartelijke ontvangst deze eerste drie weken. 

Volg burgemeester Martijn Vroom via sociale media en lees zijn wekelijkse column op de gemeentepagina in deze krant.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant