Hans van Ierland, de oprichter van wijkleercentrum Alles voor Elkaar voor het centrum in Park Schakenbosch, dat in de toekomst Park Voorlei gaat worden (foto: Eva Polders).
Hans van Ierland, de oprichter van wijkleercentrum Alles voor Elkaar voor het centrum in Park Schakenbosch, dat in de toekomst Park Voorlei gaat worden (foto: Eva Polders).

Wijkleercentrum Schakenbosch moet vertrekken

Actueel 1.525 keer gelezen

Leidschendam - Wijkleercentrum Alles voor Elkaar moet op 13 april park Schakenbosch verlaten. Het centrum zit nu in een voorheen leegstaand pand in het park, maar dit gebouw wordt binnenkort gesloopt voor de huizenbouw van Landgoed Voorlei. Hoewel er nog geen vervangende ruimte is gevonden laat Hans van Ierland, oprichter van Alles voor Elkaar, de schouders niet hangen: “De komende drie weken ga ik nog intensiever op zoek naar een nieuwe ruimte. Dit alles heeft mij eigenlijk nog strijdlustiger gemaakt.”

Door Eva Polders

Alles voor Elkaar is een plek waar verschillende mensen elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Hoewel het centrum in 2018 is opgezet als een plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, heeft het nu een bredere functie: “We hebben hier statushouders, mensen met een fysieke beperking, mensen met een ggz-achtergrond, we hebben mannen, vrouwen, jong en oud.” 

Hans van Ierland is blij dat er veel verschillende mensen komen: “Met zo een mix van mensen kan iedereen van elkaar leren. Zo heeft de oudste deelnemer, van 73, de jongste deelnemer, van 21, leren lezen. Dat is toch mooi om te zien.”

Het wijkleercentrum is gebaseerd op de positieve psychologie: kijk naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. “Mensen worden onwijs onzeker als je alleen maar aandacht besteedt aan wat ze niet kunnen. Dan is het beter om de aandacht te vestigen op wat ze wel kunnen.” Hier helpen ze mensen, niet door hun hand vast te pakken en te zeggen wat ze moeten doen, maar door te zien wat iemand kan en wil bijdragen. Ook belangrijk is dat er ruimte is voor ieders verhaal. “Dit alles vormt samen onze nummer één prioriteit: je moet je thuis voelen.”
Nu moet het centrum dus weg uit park Schakenbosch. Als Hans geen vervangende ruimte kan vinden vóór 13 april zal Alles voor Elkaar moeten sluiten. “Ik denk dat de impact op de deelnemers groot zal zijn: mensen komen weer alleen thuis te zitten en voelen zich niet meer nuttig. Ik denk dat eenzaamheid daaruit voortkomt: als mensen zich niet tot nut voelen, maar eerder tot last. Zo verliezen ze een betekenisvolle rol, eigenlijk een stukje zingeving.” Ook de gemeente is op zoek naar een nieuwe ruimte voor het wijkleercentrum, maar geeft aan dat de mogelijkheden beperkt zijn.

Hans van Ierland geeft de hoop nog niet op: “Dit is al de vierde locatie waar ik het wijkleercentrum probeer vorm te geven. Ik word hier alleen maar strijdlustiger en creatiever van. Als mensen ons willen helpen, kunnen ze een steunbetuiging mailen naar info@alles-voorelkaar.nl. Die kunnen wij dan weer inleveren. Dat zouden wij enorm waarderen.”

Uit de krant