De commissie EnergieTransitie ‘Oud Voorburg’ (foto: pr).
De commissie EnergieTransitie ‘Oud Voorburg’ (foto: pr).

Verduurzamingsslag in Leidschendam-Voorburg

Actueel 919 keer gelezen

Voorburg - Verduurzamen met en voor de buurt leeft in Leidschendam-Voorburg. Het afgelopen jaar zijn in de buurt Oud-Voorburg, onder begeleiding van Stichting Buurkracht, drie succesvolle gezamenlijke inkoopacties georganiseerd voor en door actieve bewoners.

Inmiddels is Oud-Voorburg een hoop zonnepanelen, warmtepompen en isolatiemateriaal rijker. Naast de vrijwilligers die deelnamen aan de buurtteams, was ook de gemeente zeer te spreken over deze uitkomst. De buurtbijeenkomsten werden druk bezocht en de betrokkenheid van bewoners van groot. Stichting Buurkracht pakt daarom graag door en zoekt actieve bewoners in andere buurten van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Stichting Buurkracht is een landelijke organisatie die gelooft in de kracht van buren. Als buren hun buurt samen groener, mooier, veiliger en duurzamer maken is dat leuker, makkelijker en gezelliger. Buurkracht is een onafhankelijke stichting die buren in heel Nederland helpt om hun buurkracht te ontdekken en vergroten. Door buren bij elkaar te brengen en zo buurtteams te formeren en te helpen met tips en tools, zoals communicatiemiddelen, een interactie platform en persoonlijke begeleiding. Dat dit werkt hebben zij al laten zien in meer dan 600 buurten. Één daarvan is dus Oud-Voorburg. Graag zet Buurkracht deze energie voort in buurten als Verzetshelden, Raadhuiskwartier, Voorburg West, Noord en Zuid. Op 31 mei is Buurkracht aanwezig op de Green Challenge buurtbijeenkomst en gaat graag met geïnteresseerden in gesprek.

Met de Green Challenge Leidschendam-Voorburg sluit Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg mooi aan op de filosofie van Buurkracht. Er wordt uitgegaan van de kracht van bewoners waarbij de beweging lokaal in gang wordt gezet. Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg organiseert een aantal bijeenkomsten onder de noemer ‘Green Challenge’. Via deze weg worden inwoners geïnspireerd om samen initiatieven te ontplooien die resulteren in het verduurzaming en vergroening van de leefomgeving. Op 31 mei vindt de eerste bijeenkomst plaats.

Stichting Buurkracht zal die avond ook aanwezig zijn met een stand en kan daar uitleggen hoe je in één van de nieuw te kiezen buurten met Buurtkracht aan de slag kunt met de energietransitie. Verder zijn er meerdere stands van andere organisaties waar je terecht kunt voor vragen over mogelijke andere duurzame en groene initiatieven in LV en je kunt vooral zelf met ideeën komen.

De bijeenkomst is op woensdag 31 mei in Theater Ludens aan het Burg. Feithplein in Voorburg. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen, maar vol is vol. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant