Wethouder Bianca Bremer (buiten beeld in de kraan) plaatst de laatste prefab kolom in de kelder van het nieuwe complex (foto: pr BPD).
Wethouder Bianca Bremer (buiten beeld in de kraan) plaatst de laatste prefab kolom in de kelder van het nieuwe complex (foto: pr BPD).

Leytsche Hof hoogtepunt Leidschendam Centrum

Actueel 1.295 keer gelezen

Leidschendam - Genodigden kwamen op 23 mei bij elkaar voor een feest op de bouwplaats van Leytsche Hof in Leidschendam Centrum. Dit moment kreeg een officieel karakter met het plaatsen van de laatste prefabkolom in de kelder. 

Wethouder Bianca Bremer: “Ik wil graag Ontwikkelcombinatie Damcentrum van harte gelukwensen met deze belangrijke mijlpaal. Dankzij hen kunnen veel mensen straks genieten van prachtige koopwoningen en middeldure huurwoningen. Ik wens de toekomstige bewoners veel plezier en woongenot toe in het hart van het mooie Leidschendam.”

Leytsche Hof is ontworpen als een semigesloten bouwblok rond een gemeenschappelijke binnentuin. Het blok is ingedeeld in vijf delen die in samenhang zijn ontworpen, maar er wel verschillend uitzien door de wisselende hoogtes, platte en hellende daken, metselwerkverbanden en in kleur en uitstraling verschillende structuren. De waterneutrale binnentuin komt op het dak van de parkeergarage met 160 plaatsen. De daktuin is aangesloten op een bassin onder de hellingbaan in de kelder. Het regenwater dat op de daken valt kan gebruikt worden voor het bevochtigen van het groen van de binnentuin, voor een groot waterbesparend effect.

Voor Theo van der Plas, sr. Ontwikkelingsmanager bij BPD, is Leytsche Hof letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Met haar 41 meter torent Leytsche Hof boven Leidschendam-Centrum uit. “Toen we ruim 20 jaar geleden startten met de gebiedsontwikkeling van het Centrum hadden we al zoiets moois op deze plek voor ogen. Nu gaat het er echt komen. Dit is de tijd dat een klimaatadaptieve daktuin niet meer weg te denken is uit een nieuwbouwontwikkeling in de stad. Maar dit is ook het moment dat koop en huur probleemloos gemixt kunnen worden en een lagere parkeernorm wordt geaccepteerd door bijvoorbeeld deelmobiliteit in het project op te nemen. Van de 153 woningen zijn er 99 gekocht door het BPD Woningfonds dat specifiek gericht is op verhuur in de middenhuur. Het mooie is dat we hiermee niet alleen passant zijn maar ons ook blijvend verbinden aan deze plek.”

Chris Schouten van SDJ Vastgoedontwikkeling vult aan. “Tegenover Leytsche Hof, aan de overkant van de Rijnlandstraat ontwikkelen wij het laatste deelplan, wat het sluitstuk wordt van dit mooie centrum.”

In oktober 2022 is Batenburg gestart met de realisatie van Leytsche Hof. Op dit moment wordt er gewerkt aan de kelderwanden. De eerste oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2025. Met de realisatie van het Leytsche Hof is de Nieuwe Grachtengordel bijna voltooid. De leden van de ontwikkelcombinatie buigen zich momenteel over het ontwerp van het laatste deelgebied Rijnlandstraat Noord.

Uit de krant