Bijgeplaatst afval op een milieuparkje in Voorburg (foto: Ap de Heus).
Bijgeplaatst afval op een milieuparkje in Voorburg (foto: Ap de Heus).

Extra acties en inzet boa’s ombijplaatsing afval tegen te gaan

Actueel 1.157 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Afval hoort in containers en prullenbakken, niet ernaast. Grofvuil moet aangemeld worden zodat afvalverwerker Avalex dit kan ophalen. Troep op straat is een van de grootste ergernissen van inwoners van gemeente Leidschendam-Voorburg. 

Samen met Avalex zet de gemeente extra acties in om bijplaatsingen tegen te gaan. De gemeente gebruikt extra techniek en zet boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) in om bijgeplaatst afval te signaleren, snel op te ruimen eventueel de vervuiler te beboeten. Daarnaast komen er informatieborden met de spelregels bij containerlocaties waar veel afval wordt bijgeplaatst. Alle ondergrondse containers worden op werkdagen minimaal 1 keer bezocht door de medewerkers van de Binnenbaan. 

Een auto van de boa’s wordt uitgerust met een ‘slimme’ camera. Met de auto worden afvalrondes door de gemeente gereden om te kijken waar ongewenst afval (afvalzakken en grofvuil) geplaatst is. De slimme camera kan afval opsporen en hier gegevens over opslaan. Als de slimme camera afval signaleert gaat er direct een melding naar Avalex om het op te ruimen. 

Voor het digitaal opsporen van afval wordt gebruik gemaakt van twee kleine camera’s, die met zuignappen aan de binnenkant van de handhavingsauto worden bevestigd. De camera’s kunnen plekken met afval automatisch herkennen. Met de camera wordt informatie verzameld over de bijplaatsingen en hoe groot het probleem is. De informatie wordt inclusief tijd, fotomateriaal en plaatscoördinaten opgeslagen op een beveiligde server.

Inwoners die afval naast de container plaatsen, terwijl ze dit ook in de container kwijt kunnen, riskeren een boeten van € 100,- plus € 12,- administratiekosten. Dit geldt ook voor het neerzetten van grofvuil op de straat, zonder dat dit is aangemeld. Verkeerd aangeboden afval wordt weggehaald en onderzocht. De boa’s controleren het afval op gegevens. Als de overtreder wordt achterhaald, volgt alsnog een boete.

De medewerkers van De Binnenbaan zijn 6 dagen per week in de gemeente aan het werk. Zij bezoeken iedere werkdag alle ondergrondse containers. De plekken waar veel vervuiling voorkomt, bezoeken ze meerdere keren en ook op zaterdag worden deze locaties nogmaals afgereden. Rondslingerend afval wordt zoveel mogelijk in de containers gegooid, locaties worden 1x per week aangeveegd en er worden meldingen bij Avalex gemaakt voor het legen van volle containers of opruimen van grote bijplaatsingen. De informatieborden bij locaties met veel bijplaatsingen, wijzen bewoners op het schoonhouden van de buitenruimte en het aanmelden van grofvuil bij Avalex. 

Wethouder Marcel Belt: “Onze gemeente wordt steeds schoner en het aantal bijplaatsingen neemt niet toe. Een klein deel van de inwoners van Leidschendam-Voorburg zorgt plaatselijk voor afvaloverlast. Wat leidt tot ergernis. Daarom zetten we deze extra acties in en ruimen we steeds weer op. Dit doen we samen met veel betrokken inwoners die hun eigen straat schoonmaken, meldingen doen of een prullenbak of afvalcontainer adopteren. Meld grofvuil altijd aan om het op te laten halen en meld ook overlast bij Avalex. Dat is de snelste weg voor een oplossing. Samen houden we onze buurten schoon!” 

Het laten ophalen van grofvuil door Avalex is gratis en gemakkelijk te regelen. Grofvuil kan worden aangemeld via www.Avalex.nl. via te. 0900-0507 of via de Avalex app. Dat geldt ook voor het maken van een melding van zwerfvuil, volle prullenbakken of ander vuil.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant