Het liefst gaat Jack Voortman (VVD) de straat op of belt hij bij mensen aan om met hen in gesprek te gaan.
Het liefst gaat Jack Voortman (VVD) de straat op of belt hij bij mensen aan om met hen in gesprek te gaan.
RAADSLID VAN NU

Onderwijs gaat Jack Voortman na aan het hart

Actueel 1.126 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben of hoogbegaafd zijn verdienen een goede onderwijsplek. Dat is een van de speerpunten van VVD-raadslid Jack Voortman. Alles wat te maken heeft met onderwijs gaat hem nauw aan het hart. Voorkomen dat kinderen, om welke reden dan ook, geen regulier onderwijs volgen is hier nog een voorbeeld van.

Door Inge Koot

Jack Voortman is geboren en getogen in Leiden als kind van een horecafamilie. Inmiddels woont hij al 36 jaar in Voorburg, is getrouwd en heeft 3 kinderen en 2 kleinkinderen. Hij heeft binnen de gemeente het nodige vrijwilligerswerk gedaan zoals voorzitter van tennisvereniging TCO en medeoprichter en voorzitter van wijkvereniging de Zijde/Veurse Hout. Als gesprekspartner namens de wijkvereniging had hij regelmatig contact met de politiek. Op een bepaald moment sloeg de vonk over. “Ik heb eerder op de kandidatenlijst gestaan maar niet op een verkiesbare plek. Ik vind het een eer dat ik nu deel uit mag maken van de gemeenteraad.”

Hij is zijn carrière gestart in de retailsector en belandde uiteindelijk als directielid bij Holland Casino waar hij hoofd onderwijs was. Vervolgens is hij zelfstandig aan de gang gegaan als bedrijfsadviseur en heeft hij op latere leeftijd verschillende studies gedaan aan de Universiteit Nyenrode en de UvA. Vele jaren is hij werkzaam in het onderwijsveld waardoor hij een enorm netwerk bij scholen heeft. Dit levert hem als raadslid met de portefeuille onderwijs een hoop voordeel op.

Dat het zo slecht gesteld is met de ventilatie op scholen heeft hem geraakt. “Het is toch te gek dat tijdens de coronatijd kinderen met jas aan moesten zitten in de klas omdat de ramen open moesten voor voldoende ventilatie.” Een door de VVD en coalitie partner ingediende motie moet er voor zorgen dat op alle scholen binnen de gemeente de ventilatiesystemen op orde worden gebracht.

Wat hij ook belangrijk vindt is de koppeling tussen opleiding en praktijk. “We hebben in onze gemeente opleidingen die gekoppeld zijn aan het werken in de praktijk zoals The Blueschool, Future works en WE IT. Dergelijke combinaties van werken en opleiden in de praktijk wil ik komende jaren wat breder en vaker zien uit te rollen in onze gemeente.” Ook onderwijshuisvesting wil hij regelmatig op de agenda zetten. “Een mooi voorbeeld van een goed schoolgebouw en schoolplein is De Telescoop. Op dit onlangs geopende kindcentrum kunnen kinderen van 0 tot 13 jaar terecht voor opvang en onderwijs.” Achter de schermen helpt hij basisschool de Zonnewijzer met de plannen voor een groter en groener schoolplein.

Wat betreft het middelbaar onderwijs is hij nauw betrokken bij de plannen voor de huisvesting van het St-Maartenscollege en het Dalton Voorburg. “Dit zijn fascinerende processen waarbij rekening moet worden gehouden met verkeersstromen en burgerparticipatie. Het is heel belangrijk dat de buurt de plannen omarmt om zo de ontwikkeling vloeiend te laten verlopen.”

Het liefst gaat Voortman de straat op of belt hij bij mensen aan om met hen in gesprek te gaan. “Dit hebben we in campagnetijd veel gedaan. Ik geniet daarvan. Ik hoop dan te horen wat inwoners bezighoudt, wat zij als prettig ervaren in de gemeente en wat er beter kan.”

Jack Voortman is te bereiken via JHAVoortman@leidschendam-voorburg.nl.

Uit de krant