De verschillende soorten brood proeven, al dan niet besmeerd met roomboter (foto: pr De Boot).
De verschillende soorten brood proeven, al dan niet besmeerd met roomboter (foto: pr De Boot).

Smullen van ambachtelijk brood in wijkgebouw De Boot

Actueel 707 keer gelezen

Voorburg - Al bij binnenkomst in De Boot op woensdag 24 mei leek het alsof het wijkgebouw veranderd was in een bakkerswinkel. Het rook indringend naar vers gebakken brood.

Voor de Koffieochtend voor ouderen in de wijk Damsigt was bakker Mathijs Spaas van ‘Lekker Brood’ uitgenodigd om over zijn vak te vertellen. ‘Lekker Brood’ werkt met medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en is een organisatie die het ambacht van brood bakken anno 2023 ontwikkelt en vorm geeft met natuurlijke grondstoffen, zo min mogelijk verspilling en zo energiezuinig als mogelijk is. Het resultaat: lekker brood, gezond en langer houdbaar.

Bij de ambachtelijke bakker worden maar 3 ingrediënten gebruikt: water en meel kunnen samen een gistingsproces in gang zetten waardoor geen of weinig gist nodig is. Dat wordt dandesembrood. Het gistingsproces hiervan heeft tijd nodig (48 uur) en die tijd is er niet bij fabrieksbrood.
Op humoristische wijze onderwees bakker Mathijs de aanwezigen over volkorenbrood: de hele graankorrel wordt gebruikt en tijdens het (gistings)proces worden delen van die graankorrel omgezet in gezonde voedingsstoffen.
Mathijs had vele soorten brood meegebracht. Dat werd proeven, het brood al dan niet besmeerd met roomboter. Alle aanwezigen gingen naar huis met een zakje vol met halve broodjes, sneden en ‘kontjes’ die nog over waren.

Uit de krant