Het diamanten echtpaar Meershoek met burgemeester Martijn Vroom (foto: Michel Groen).
Het diamanten echtpaar Meershoek met burgemeester Martijn Vroom (foto: Michel Groen). Michel Groen

Ton en Dory Meershoek 60 jaar getrouwd

Actueel 930 keer gelezen

Ton Meershoek (85) en Dory Meershoek-van ’t Walderveen (83) vierden op 23 september hun 60-jarige huwelijksjubileum. Burgemeester Martijn Vroom kwam hen feliciteren.

Het verhaal van hun liefde begon op de Rembrandtlaan, waar ze naast elkaar woonden, op nummer 41 en 37. Hoewel ze buren waren, kenden ze elkaar nauwelijks en hadden ze weinig contact. Het was pas in 1959 dat Ton aan Dory vroeg of ze met hem mee wilde gaan naar de verjaardag van een vriend. Dit was het begin van hun liefdesverhaal. Na een periode van daten, besloten ze in mei 1961 om officieel te verloven. In die tijd was het gebruikelijk om te sparen voor de uitzet. De Firma Walra stuurde maandelijks wat linnengoed om hen te helpen.

In de jaren ‘60 heerste er echter al woningnood, wat betekende dat trouwen even moest wachten. Boven de winkel van Tons ouders werd vervolgens een deel van het pakhuis omgebouwd tot een klein huisje met een eigen voordeur, zodat zij op 23 september 1963 eindelijk konden trouwen. Het feest vond plaats in de Koepel in Vreugd en Rust, die destijds kon worden gehuurd voor feesten. Ze moesten zelf zorgen voor koffie, drank en diner, waardoor het allemaal betaalbaar bleef. Het geld was echter op, dus hun huwelijksreis brachten ze door in de flat van Dory’s oudste zus in Utrecht. Een jaar later konden ze per vliegtuig - destijds nog een bijzondere ervaring - eindelijk een echte huwelijksreis maken naar Cattolica.

Op 3 mei 1966 werd hun eerste zoon geboren en al snel bleek hun ‘huis’ te klein. De wieg en de commode pasten nauwelijks in het halletje en om ergens bij te kunnen moest de wieg voortdurend worden verplaatst. Gelukkig werden er goedkope huurflats gebouwd aan de St. Martinuslaan, waar ze naartoe verhuisden. Hier vonden ze veel jonge stellen in hetzelfde portiek, wat leidde tot hechte vriendschappen, gezamenlijke verjaardagen en feestjes en zelfs het oppassen op elkaars kinderen. De vrouwen brachten en haalden samen de kinderen naar en van school en dronken samen koffie.

In 1969 werd hun tweede zoon geboren en toen aan de overkant grotere galerijflats werden gebouwd konden de vier echtparen van het portiek naast elkaar gaan wonen en de gezelligheid voortzetten. Hoewel zij als echte Voorburgers trouw aan hun buurt bleven, verhuisden zij in 1976 naar een koophuis op de Rembrandtlaan, 600 meter van hun vorige woning. 

Dory was vele jaren actief als vrijwilliger in Voorburg. Ze was kabouterleidster, betrokken bij tafeltje dekje, hielp bij vervoer en gaf mantelzorgers de gelegenheid even adem te halen. Daarnaast zingt ze als sopraan in het St. Maartenkoor. Ton heeft gedurende 40 jaar bij Siemens gewerkt in diverse functies, waarvoor hij veel moest reizen en vaak van huis was. Dit duurde tot zijn pensioen in 2001.

In 2007 verhuisden zij naar de Carolinenhof, een prachtige plek in Leidschendam, hoewel ze zichzelf altijd als trouwe Voorburgers zullen beschouwen.

Het bereiken van hun 60-jarige huwelijksjubileum is een bijzondere mijlpaal voor Ton en Dory. Gelukkig gaat het goed met hun twee zonen en twee kleinzonen, wat voor hen van onschatbare waarde is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant