De Leidschendamse auteur Adrie Smits tijdens zijn les in het Yuverta Westvlieg (foto: pr).
De Leidschendamse auteur Adrie Smits tijdens zijn les in het Yuverta Westvlieg (foto: pr).

Yuverta VMBO Westvliet wil het lezen bevorderen

Actueel 711 keer gelezen

Om het lezen onder hun studenten te bevorderen heeft het Yuverta VMBO Den Haag-Westvliet (voorheen Wellandcollege) Adri Smits uitgenodigd om een aantal gastlessen te geven.

Deze oud-docent en schrijver-dichter uit Leidschendam greep deze kans aan om studenten vooral te enthousiasmeren om te beginnen met lezen. En uiteraard de reeds lezende student te stimuleren meer te gaan lezen. De auteur vertelde op zijn eigen enthousiaste wijze welke invloed de omgeving heeft op het wel of niet gaan lezen, hij liet de studenten nadenken hoe zij dit proces in hun voordeel kunnen veranderen, op welke wijze zij invloed kunnen uitoefenen op de eigen motivatie wel (of toch niet) te gaan lezen. Het was goed om te zien dat een aantal studenten dit konden waarderen. De auteur heeft de overtuiging dat de motivatie om meer te gaan lezen, vooral ligt bij de student zelf. Eigenlijk vindt hij een verplichte boekenlijst een gruwel. Het grote verschil tussen moeten en graag willen. Structuur is belangrijk maar of dat gepaard moet gaan met veel regels, daar heeft hij zijn bedenkingen over.

Om de studenten extra uit te dagen heeft de auteur een schrijfwedstrijd uitgeschreven. De beste voorstellen voor een verhaal zal hij samen met de docent Nederlands begeleiden naar een verhaal en opnemen in een nieuwe verhalen- en gedichtenbundel. De inkomsten hiervan komen ten goede aan een goed doel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant