Afbeelding

Column Lamping: RATJES

Actueel 1.185 keer gelezen

Heel opmerkelijk. Vriend en vijand vinden dat het met de spelling van de Nederlandse taal bedroevend gesteld is. Zelfs VWO studenten ontsporen niet zelden met hun schrijfwijze. 

Armoede staat hoog op de politieke agenda. Kan taalarmoede bij. Dus opmerkelijk, dat juist bij dit taaldrama scribenten zich bij bosjes aanmelden. Scribenten? Vaak halve zolen, die nog moeite hebben met het schrijven van de eigen naam. (“Met een hoofdletter, toch?”) 

Spot ik met alfabetisme? Natuurlijk niet. Spot met alle rioolratjes, die risicoloos thuis achter de computer met hun misbaksels het internet vol kalken. Anoniem, dat ze waarschijnlijk schrijven als “aanoomiem”. Nog trots ook.

Dé kwaal van onze huidige samenleving. Vuilspuiterij, schunnigheid en zelf gecreëerde fabels. Liefst doorspekt met scheldwoorden, enge ziektes en bedreigingen. Geschreven door zielige geesteszieke IQ arme schlemielen. Kneusjes met de aura van een aangespoelde kwal.

Lafaards, die ons vanuit hun obscure krochten melden, dat iemand niet deugt. Met nul onderbouwing, maar wel gelardeerd met zelf bijeengeschraapte ordinaire scheldkanonnades en overige verbale impotentie. Wat zit er dan in je kop? Zit er überhaupt wat in zo`n harses?

De werkelijkheid? Ze discrimineren niet (!) hun beoogde doel, maar uitsluitend zichzelf. Schenken zichzelf een brevet van onvermogen. Cum laude. Geen fatsoen, geen lef, wars van enig respect. Het anoniem schrijven van banale kletskoek is hun dagelijkse bezigheid. Toonbeeld van een onbenullig leeg bestaan. Scoren met liederlijk gezwam.

Is kunstmatige intelligentie iets voor die stuntelende schrijfdombo`s? Wellicht, want een eigen intelligentie ontbreekt. Tóch een kanttekening. Kunstmatige intelligentie bootst de menselijke intelligentie na. Kent de mogelijkheid om mensachtige vaardigheden te creëren. En dáár wringt de schoen.

Deze penprutsers ontbeert het volledig aan enig solide denkwerk. Is die leegte te vullen met iets kunstmatigs? Twijfel. Vermoed helaas, dat het vreemdelingenlegioen aan schrijfratjes niet uit te roeien is. Die leegte in hun brein vul je niet zomaar op met de input van enkele databytes intelligentie. Afgelopen week nog! Twentesupporter -van grote afstand- tegen Ajaxspeler: “Kankerneger!” Hoe vul je zo`n leeg hoofd op? Niet!

Rest de hamvraag wat hen werkelijk bezielt? Iemand beledigen, uitschelden of ziek wensen. Met als (vermoedelijke) reden dat die persoon anders denkt of doet. Die schrijf en intimideer je dan dus kapot. Ga je dan lekker voldaan slapen? Voel je je dan stoer? Wat is je winst? Dat soort vragen roept dit op.

Kritiek leveren mag altijd. Je hoeft het niet met iemand eens te zijn. Anno nu zakken te veel onbenullen door de ondergrens. Verloedering als gevolg. Zijn die vuilspuiters nog te stoppen? Nee, het naamloos schelden en verwensen vult hun bestaan. Ze zijn echter té hersenloos om dat zelf te kúnnen beseffen.

Zinloos dan ook om ze te onderwijzen met een flard beschaafd Nederlands. Welk flard?

Dat van holle vaten, die…….!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant