Doel van de Postzegel Party is om kennis te maken met de wereldwijde hobby of contacten te leggen met andere verzamelaars (foto: pr).
Doel van de Postzegel Party is om kennis te maken met de wereldwijde hobby of contacten te leggen met andere verzamelaars (foto: pr).

Thematische filatelie komt naar Leidschendam

Actueel 459 keer gelezen

Leidschendam - Dat filatelie nog springlevend is laat een groep enthousiaste thematische verzamelaars binnen kort zien op een ‘PostzegelParty’ voor iedere belangstellende in gebouw Dobbelaan 4 in Leidschendam. 

Dergelijke bijeenkomsten zijn in alle uithoeken van Nederland gehouden, maar nu is het dan eindelijk een keer in de regio Haaglanden; op zaterdag 2 december van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis, inclusief de eerste koffie of thee met iets lekkers. Daarna zijn alle consumpties verkrijgbaar voor schappelijke prijzen, ook een lunch.

Doel is om kennis te maken met de wereldwijde hobby of contacten te leggen met andere verzamelaars. Bezoekers kunnen meedoen aan een veiling of quiz en materiaal zoeken (misschien iets voor een Sinterklaassurprise). Er is een minitentoonstelling met acht verschillende thema’s en een lezing die de ogen opent voor allerlei details op postzegels die in eerste instantie niet worden opgemerkt.

Filatelie, het verzamelen van postzegels, is al zo’n 170 jaar oud. Vroeger ging het vooral om het compleet maken van series per land. Nadat de afbeeldingen leuker werden dan staatshoofden of alleen maar de frankeerwaarde, gingen 100 jaar geleden mensen zich meer en meer interesseren welk onderwerp of motief er nu eigenlijk op stond. De thematische filatelie was geboren.


Er zijn diverse bijzondere (series) postzegels te zien (foto: pr).

Er kwam steeds meer variatie. Inmiddels is de thematische filatelie al in de vijfde levensfase en kan worden gesteld dat er geen thema meer is dat niet op postzegels of andere filatelistische elementen staat. Naast losse postzegels gaat het tegenwoordig steeds meer om complete poststukken, zoals brieven met thematische stempels, telegrammen of frankeermachinestempels van bedrijven en overheden.

Dit is allemaal te zien op tentoonstellingen, waarvan de thematische klasse een groot deel van de kaders vult. Er zijn zelfs wedstrijden, waarin je nationaal, Europees- of wereldkampioen kunt worden. In Leidschendam zullen ook verzamelaars rondlopen met dergelijke gouden medailles op zak. Op 2 december worden bijvoorbeeld exposities getoond van o.a. Dracula, literatuur, astronomie, Escher en skiën.

Naast speurders voor een verrassend leuke hobby, zijn ook kinderen welkom. Er zijn twee ervaren jeugdleiders aanwezig en sommige van de exposanten zijn zelf als kind begonnen en behalen nu mooie prijzen. Wie nog niet overtuigd is dat het de moeite meer dan waard is, vraag ter plekke dan van welke materialen postzegels zijn gemaakt. Alleen papier? Dat waren de eerste. Het zal zelfs ervaren verzamelaars verbazen wat een van de aanwezigen kan laten zien aan bijzondere postzegels. Ongelooflijk, maar waar!

Er zijn diverse bijzondere (series) postzegels te zien (foto: pr).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant