De 65-plussers op het oude 'ouwe lullen bankje' bij de sluis in Leidschendam .
De 65-plussers op het oude 'ouwe lullen bankje' bij de sluis in Leidschendam .

Artikel in Het Krantje leidt tot nieuw bankje aan de sluis

Actueel 1.131 keer gelezen

Wat een artikel in Het Krantje allemaal teweeg kan brengen. Op 5 april van dit jaar stond er op de voorpagina van dit krantje een artikel omtrent het 65-plus bankje aan de sluis in Leidschendam.

De oud-vrachtwagenchauffeur Gerard van der Lubbe en Ton Molenaar en oud-PTT-er Fred de Bruijn, zomaar 220 jaar aan Leidschendamse kennis en ervaring, zijn de vaste bankzitters naast restaurant Old Fashion aan de Sluiskant 22. Als het daar even niet al te druk is, komen de mensen van deze zaak ook af en toe koffie brengen. En dit wordt zeker gewaardeerd. 

Fred vertelt dat de aanloop bij het bankje is in de loop van de afgelopen jaren sterk is toegenomen. De verdere aanloop varieert van 3 tot wel 10 personen elke dag (ook bij slecht weer) en van ca. 13:00 tot 15:00 uur zijn ze wel aanwezig. Ton heeft ook altijd zijn Mechelse herder - Beer genaamd - bij zich, die niets te kort komt qua aandacht en snoepjes. 

Bij echt goed weer worden parasols tevoorschijn getoverd en zitten de heren in korte broek heerlijk in de zon te bakken. Door de kerk en plek van dit bankje zitten ze bijna altijd uit de wind moet je weten. De gesprekken gaan over koetjes en kalfjes en natuurlijk voetbal (behalve 020, want dat is verboden). En iedereen die langskomt krijgt een vriendelijk woord of een knik.

Het bankje werd, na keer op keer te zijn overgeschilderd, steeds slechter, maar de gemeente gaf aan geen geld voor een nieuwe te hebben, dus deden de heren het er maar mee. Totdat zij op de voorpagina van Het Krantje terecht kwamen. “Nou dat hebben we geweten; half oud-Leidschendam kwam langs om ons te zien zitten en gedag te zeggen en sterkte te wensen omdat ze ervan overtuigd waren dat er toch nooit een nieuwe bank zou komen”, vertelt ‘bankzitter Fred de Bruijn. Maar de realiteit zou anders blijken.

“Al na twee dagen kwam er iemand van de gemeente; er mankeert toch niets aan, weten jullie wel wat dat kost een nieuwe bank enz. Nou dat is lekker dachten we nog”, vervolgt Fred. Maar enkele dagen later zaten wethouder Marcel Belt en gemeenteraadslid Sabrina v/d Heuvel de bankzitters op te wachten op het bankje. “Wat is de bedoeling heren”.  

De heren (die zichzelf ‘Ouwe lullen’ noemen -red.) gaven aan wat hun wensen waren en er zou over worden gesproken op de gemeenteraadsvergadering. Dat zorgde voor goede hoop. En zeker toen de heer I. Bosman van de Vereniging Historisch Erfgoed Leidschendam ook nog langskwam. “Die begreep het echt, we kenden zijn vader nog en dat schept een band”, aldus De Bruijn. “Hij ging zich sterk maken om een nieuwe bank voor ons bij de gemeente los te peuteren. Iemand moet betalen toch?”

Door zowel Sabrina als dhr. Bosman werden de mannen op de hoogte gehouden. Het bankje werd besteld. Het zou een Victoriaans Parkbankje worden van aluminium met gietijzeren eindstukken. Tevens werd meegedeeld dat hij maar liefst 250 cm lang zou zijn. “Even passen en meten, maar in plaats van maximaal 3 personen werden het er nu 5, dus nog gezelliger!”, lacht De Bruijn.

Het was even afwachten totdat het bericht kwam dat het bankje was gearriveerd op de gemeentewerf. En maandag 6 november werd de nieuwe bank (“hij is echt groot”, volgens De Bruijn) geplaatst. “De medewerker van de gemeente was toch nog lang bezig - hij was maar alleen - want de bank was zwaarder dan gedacht.”


De splinternieuwe - grotere - bank aan de Sluiskant (foto: pr).

Ondertussen is één van de (voorheen) altijd aanwezige mannen bij het bankje (oud-sloper Haagse Hannes) overleden maar het leven gaat door. Op 8 november werd de bank formeel door de wethouder (in de stromende regen) aan de bankzitters overhandigd. Dit werd snel buiten gedaan met een kort woordje en daarna naar binnen bij Old Fashion voor koffie. Daar was het nog even gezellig met oude en nieuwe bekenden.

Op een plaatje op de bank staat de volgende tekst ‘Voor de verhalen van vroeger, voor de verhalen van nu, en de verhalen die zullen komen’. Mogelijk gemaakt door de gemeente Leidschendam-Voorburg en de Vereniging Erfgoed Leidschendam.

De splinternieuwe - grotere - bank aan de Sluiskant (foto: pr).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant