Fotobijschrift: Zo kan de Verlengde Velostrada eruit komen te zien ter hoogte van de Van Alphenstraat met 2-richtingsverkeer (bij de P+R).
Fotobijschrift: Zo kan de Verlengde Velostrada eruit komen te zien ter hoogte van de Van Alphenstraat met 2-richtingsverkeer (bij de P+R).

Positieve reacties op nieuwe fietsroute tussen Binckhorstlaan en Laan van NOI

Actueel 472 keer gelezen

Voorburg - Inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Den Haag zijn overwegend positief over de plannen voor fietsroute ‘de Verlengde Velostrada’. Beide gemeentes werken samen aan deze nieuwe fietsroute tussen de Binckhorstlaan en de Laan van NOI in Voorburg. 

Jeffrey Keus, wethouder Mobiliteit en bereikbaarheid Leidschendam-Voorburg: “Fietsen is gezond, goed voor het klimaat en voor de bereikbaarheid van onze gemeente. Daarom investeren we met elkaar in snelle comfortabele fietsroutes. Zo wordt het aantrekkelijker en makkelijker om met de fiets naar school, werk of andere activiteiten te gaan.” 

Een deel van de fietsroute ligt in Den Haag en een deel in Leidschendam-Voorburg. Inwoners en ondernemers van beide gemeentes konden tussen eind augustus en begin oktober reageren op het concept voorontwerp. Hun opmerkingen en vragen gingen onder andere over de verkeersveiligheid, voorrangsregels, het vervallen van enkele parkeerplaatsen langs de fietsroute en over steile hellingen. 

De reacties die zijn ontvangen, hebben niet geleid tot wijzigingen van het ontwerp. Een aantal opmerkingen wordt meegenomen in de uitwerking van de Van Alphenstraat tot fietsstraat: de toepassing van grastegels op een deel van de parkeerplaatsen en de locatie van fietsenrekken. Een aantal andere verzoeken wordt meegenomen bij de gebiedsontwikkeling Laan van NOI en omgeving, zoals een veilige plek voor kerende auto’s bij de kiss&ride in de Van Alphenstraat bij het station en een groene inrichting langs de fietsroute. 

De verwachting is dat gemeenteraad van Den Haag in februari 2024 een besluit neemt over het definitieve voorontwerp. In 2024 werken de gemeentes de plannen dan verder uit, waarna in 2025 gestart wordt met de aanleg in Voorburg. In 2026 / 2027 wordt de brug over het spoor gerealiseerd en zal de verbinding met Den Haag gereed zijn.

Verlengde Velostrada
De Verlengde Velostrada loopt van de Binckhorstlaan tot aan de Laan van NOI en is onderdeel van de fietsroute tussen Den Haag en Leiden. Er komt een nieuw stuk fietspad en park langs het spoor, een nieuw fiets- en voetgangersviaduct over de spoorlijn Den Haag - Utrecht, extra voetpaden en de weg tussen het viaduct over de A12 en de Laan van NOI wordt een fietsstraat. Langs de route komen bomen en planten. De Verlengde Velostrada schakel 2 is onderdeel van een pakket mobiliteitsmaatregelen van de gemeentes Den Haag en Leidschendam-Voorburg, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), provincie Zuid-Holland en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties. Een van de maatregelen uit het dit zogenoemde No-Regret is het realiseren van de Verlengde Velostrada schakel 2 in samenwerking met de gemeente Den Haag en ProRail.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant