Ontwerp van de nieuwe bibliotheek aan het Fluitpolderplein in Leidschendam. Het inzetje toont het huidige pand, waar de bibliotheek voorheen ook al jarenlang gevestigd was (foto: gemeente LV).
Ontwerp van de nieuwe bibliotheek aan het Fluitpolderplein in Leidschendam. Het inzetje toont het huidige pand, waar de bibliotheek voorheen ook al jarenlang gevestigd was (foto: gemeente LV).

College presenteert plannen voor bibliotheek Leidschendam

Actueel 1.364 keer gelezen

Leidschendam - De nieuwe bibliotheek aan het Fluitpolderplein 12 in Leidschendam wordt een maatschappelijke en culturele huiskamer en ontmoetingspunt voor de buurt. Dat staat in het Voorlopig Ontwerp. 

Honderden inwoners hebben meegedacht over waar bibliotheekvoorzieningen aan moeten voldoen. In Leidschendam krijgt dit vorm in een nieuwe bibliotheek aan het Fluitpolderplein 12, waar de bibliotheek eerder ook al een aantal jaren gevestigd was. Wethouder Marcel Belt: “Inwoners hebben naast de meer klassieke bibliotheekfunctie behoefte aan ruimte voor ontmoeting en debat, en aan ontdekken en leren van elkaar. Van een filmvertoning tot een kookworkshop, van een techniekles tot hulp bij het invullen van je belastingaangifte, het kan straks allemaal. De huidige bibliotheek aan het Fluitpolderplein 5 in Leidschendam biedt niet de ruimte om invulling te geven aan de wensen van de verschillende doelgroepen. Op het Fluitpolderplein 12 lukt dat wel. Bovendien hebben inwoners aangegeven dat ze deze locatie prettiger vinden.” 

In de bibliotheek aan het Fluitpolderplein 12 komt onder andere een horecavoorziening. Voor de jeugd komt er een ruimte om te lezen en een knus hoekje om voor te lezen. Jongeren kunnen in het e-lab van alles uitproberen, ontdekken en leren. Er komen ook verschillende werk-/studieplekken en een verhoging voor presentaties en optredens. En vergaderzalen die gebruikt kunnen worden voor workshops, cursussen en groepsactiviteiten. En natuurlijk is er voldoende ruimte voor boeken voor jong en oud. Het voorlopig ontwerp is te bekijken op www,lv.nl/bibliotheek

In 2021 reserveerde de gemeenteraad budget voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe bibliotheek. Dit is aangepast aan het prijspeil van nu. De verbouwing en de inrichting zoals die in de oorspronkelijk opdracht zijn beschreven, passen binnen dit budget. Inclusief aanpassingen om de toegankelijkheid van de nieuwe bibliotheek te verbeteren. 

Verduurzamen

Het college wil het gebouw meteen verduurzamen. Wethouder Belt: “Het pand staat in de Amstelwijk, de wijk die door de gemeente in het kader van de Transitievisie Warmte is aangewezen als eerste wijk om over te schakelen op duurzame energie. Daarvoor moet het pand klaar worden gemaakt voor lage temperatuur verwarming. De verbouwing is hiervoor een logisch moment.” Er worden isolerende voorzetwanden geplaatst, het dak wordt geïsoleerd, de ramen en kozijnen worden vervangen, er komt een warmtepomp met lage temperatuur vloerverwarming, zonnepanelen en een warmteterugwininstallatie. Daarnaast wordt het pand geschikt gemaakt voor het warmtenet (warmtenet-ready). Hiervoor vraagt het college aanvullend budget aan de gemeenteraad. De nieuwe bibliotheek krijgt een buitenwand van glas, waardoor er meer zicht is op het plein. Ook is de bibliotheek straks langer open en worden er meer activiteiten georganiseerd, waardoor er meer bedrijvigheid is op het plein.

Het pand naast de nieuwe bibliotheek, Fluitpolderplein 10, staat sinds afgelopen zomer leeg. Het college wil dit pand tegelijk met de verbouwing van het bibliotheekpand renoveren en geschikt maken voor een nieuwe huurder of koper. Het is goedkoper om dit meteen mee te pakken, dan wanneer dit pand later nog een keer moet worden opgeknapt. Het pand zou daarna verhuurd kunnen worden aan andere maatschappelijke organisaties. De nabijheid van de bibliotheek is daarbij gunstig.

Vervolgstappen

Een klankbordgroep heeft meegekeken of de wensen van inwoners voldoende in het ontwerp zijn verwerkt. Ook medewerkers van de bibliotheek en maatschappelijke organisaties, hebben aandachtspunten meegegeven voor het definitief ontwerp. Stichting Ongehinderd toetst het ontwerp op toegankelijkheid en geeft verbeterpunten aan.

Naar verwachting besluit de gemeenteraad begin volgend jaar over de verbouwing van Fluitpolderplein 10. Dan kan de verbouwing starten in het 2e kwartaal van 2024 en kan deze begin 2025 open.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant