St.Martinuskerk aan het Oosteinde te Voorburg, gezien vanaf de overkant van de Vliet (foto: Rob Weekhout).
St.Martinuskerk aan het Oosteinde te Voorburg, gezien vanaf de overkant van de Vliet (foto: Rob Weekhout).

Klokken Martinuskerk luiden ‘s avonds en ‘s nachts niet meer

Actueel 1.240 keer gelezen

Voorburg - De klok van de Martinuskerk in Oosteinde, Voorburg, klinkt definitief niet meer tussen 20.00 uur en 08.00 uur, als reactie op een klacht van een buurtbewoner. 

Het conflict rondom de kerkklok speelt al sinds april 2020, toen de eerste klachten binnenkwamen over het geluidsniveau van de klok. De klacht werd ingediend door een nieuwe buurtbewoner.

Het kerkbestuur besloot in augustus 2020 om het geluidsniveau van de klok aan te passen en het luiden op het kwartier te stoppen. Voortaan zou de klok op het halve uur slechts één keer slaan, in plaats van het aantal uren van het komende uur. Na heftige reacties van buurtbewoners werd dit in november 2020 echter teruggedraaid.

In juli 2021 concludeerde de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) na onderzoek dat het geluidsniveau van de klok te hoog was. Er moesten maatregelen worden genomen om het geluidsniveau te verlagen. In augustus 2021 verminderde het kerkbestuur het geluidsniveau van de klok zodanig dat het niet meer hoorbaar was. Deze ingreep leidde echter tot problemen, aangezien de klok niet meer luidde of niet het juiste aantal slagen gaf. In mei 2022 leek er een compromis te zijn bereikt, waarbij de klok tussen 20.00 uur en 07.00 uur niet zou luiden, maar de klager(s) gaven aan dat ze toch niet konden instemmen met het compromis, waarna ze opnieuw naar ODH stapten, die de gemeente dwong tot actie.

Uiteindelijk heeft de gemeente, samen met het kerkbestuur en vertegenwoordigers van de omwonenden, een compromis bereikt waarbij de klokken in de avond en nacht tussen 20:00 en 8:00 uur worden uitgezet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant