De vrije busbaan is een tijdelijke oplossing om het openbaar vervoer in de Binckhorst te versnellen (foto: gemeente Den Haag).
De vrije busbaan is een tijdelijke oplossing om het openbaar vervoer in de Binckhorst te versnellen (foto: gemeente Den Haag).

Groen licht voor vrije busbaan naar Voorburg

Actueel 706 keer gelezen

Voorburg - De Haagse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor het ontwerp van een tijdelijke vrije busbaan langs de Binckhorstlaan, tussen de Zonweg en de Mercuriusweg. Momenteel rijden bussen nog over de Binckhorstlaan.

De nieuwe busbaan zorgt ervoor dat iedereen die woont en werkt in het gebied sneller en comfortabeler kan reizen. De vrije busbaan is een tijdelijke oplossing om het openbaar vervoer in de Binckhorst te versnellen, in afwachting van de tramlijn die naar verwachting in 2030 wordt aangelegd. Vanaf 2025 kan de tijdelijke busbaan volgens planning in gebruik worden genomen. De vrije busbaan zal aansluiten op de bestaande haltes bij de Zonweg en de Mercuriusweg. Uit onderzoek blijkt dat de vrije busbaan voor lijn 28 een reistijdwinst van ongeveer 5 minuten oplevert.

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling): “Dit is een belangrijke stap voor de bereikbaarheid van de Binckhorst. Met deze nieuwe buslijn kunnen mensen sneller en comfortabeler naar hun werk en naar huis reizen. We werken momenteel de plannen voor een hoogwaardige tramlijn over de Binckhorst uit, maar dat duurt ook nog even. Ik ben erg blij dat we de mensen die in de Binckhorst wonen en werken in de tussentijd een snellere busverbinding kunnen bieden.”

Momenteel worden er plannen uitgewerkt voor een snelle en comfortabele tramlijn over de Binckhorst. Hierdoor is er een tijdelijke situatie ontstaan, waarin een deel van de gereserveerde ruimte voor de tram uit braakliggend terrein bestaat. Om de ruimte effectief te kunnen gebruiken en de bereikbaarheid van de Binckhorst in afwachting op de tramverbinding al te vergroten, wordt de ruimte ingericht met een (tijdelijke) vrije busbaan.

Deze loopt van Den Haag Centraal via de Binckhorstlaan en Maanweg naar station Voorburg, en vanaf de Binckhorstlaan via de Prinses Mariannelaan en de Geestbrugweg richting Rijswijk en Delft. Afgelopen juni keurden de gemeenteraden in Den Haag, Voorburg en Rijswijk het plan voor de tramlijn al goed.

De Binckhorst transformeert van een industriegebied naar een duurzame woonwijk, waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. Goede bereikbaarheid is een randvoorwaarde voor de verdere ontwikkeling van dit gebied.

De busbaan is onderdeel van een pakket mobiliteitsmaatregelen van de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties. Dit zogeheten ‘No-Regret pakket’ is een eerste stap richting een nieuw mobiliteitssysteem voor het Haagse Central Innovation District en de Binckhorst (CID - Binckhorst). Nu het voorontwerp is vastgesteld, wordt dit uitgewerkt tot een definitief ontwerp en kan de aanleg beginnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant