Om de vakantiewoningen in Vlietland af te schermen worden grondwallen aangelegd (archieffoto Jordy Kortekaas).
Om de vakantiewoningen in Vlietland af te schermen worden grondwallen aangelegd (archieffoto Jordy Kortekaas).

‘Grondwallen in Vlietland vormen veiligheidsrisico’

Actueel 679 keer gelezen

Leidschendam - Om de vakantiewoningen in Vlietland Noord af te schermen van het geluid van en zicht op de fly-overs van de Rijnland Route is de aanleg van drie grondwallen gepland. 

De Vrienden van Vlietland, de Bomenbond Rijnland, de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming (AVN) en de Buren van Vlietland hebben het over ‘enorme wallen’. En veiliger wordt het gebied er volgens hen zeker niet van. 

Volgens de organisaties gaan de grondwallen ten koste van ruim 1.750 struiken en ander groen dat moet verdwijnen. “Alle schuil-, nest-, fourageer-, rust- en verblijfplekken van de dieren die van dit gebied gebruikmaken, worden vernietigd.” Omdat er matig verontreinigde industriegrond voor de wallen wordt gebruikt is er het risico op uitlekken van afvalstoffen, menen de organisaties. Verder maken zij zich zorgen over de stabiliteit van de grondwal. 

“Verschijnselen als afschuiving, ‘squeezen’ en de slappe ondergrond baren omwonenden en andere belanghebbenden zorgen. Squeezen betekent dat er kans is dat de slappe ondergrond horizontaal kan worden weggedrukt door het gewicht van de wal. In het geotechnisch rapport over de grondwal wordt de veiligheid tegen afschuiven als ‘net voldoende’ beoordeeld en de veiligheid tegen squeezen zelfs onvoldoende. Onduidelijk hoe toezicht is geregeld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant